CNN: Biden spreman ukloniti prepreku ulasku Ukrajine u NATO

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Joe Biden spreman je otkloniti jednu od prepreka za pridruživanje Ukrajine NATO-u, rekao je izvor upoznat sa situacijom za CNN.

Prema tom izvoru Biden bi bio spreman odbaciti Plan za članstvo (MAP) za Ukrajinu, koji je u sporazumu iz 2008. godine opisan kao "sljedeći korak za Ukrajinu ... na njihovom izravnom putu prema članstvu". MAP, karakteriziran kao "program savjeta, pomoći i praktične podrške prilagođene individualnim potrebama zemalja koje žele pristupiti Savezu", proces je koji su druge nacije morale proći kako bi se pridružile NATO-u.

Njegovo uklanjanje predstavljalo bi mali korak prema olakšavanju pristupanja Ukrajine obrambenom savezu. To je dio prijedloga glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je razmatran kad su se dva lidera sastala u Washingtonu ranije ovog tjedna.

Signal Ukrajini da napreduje prema članstvu 

Američki predsjednik najviše brine oko pronalaženja konkretnog prijedloga koji bi podržali ostali saveznici, a koji bi signalizirao Ukrajini da napreduje prema članstvu. Međutim, Sjedinjene Države još uvijek ne smatraju članstvo Ukrajine u savezu neminovnim zbog reformi koje Kijev treba provesti, a izvor je rekao da prijedlog Stoltenberga to odražava.

Prijedlog šefa NATO-a ne postavlja specifični vremenski okvir za članstvo Ukrajine u savezu, što je nešto što su neki članovi saveza tražili. CNN je ranije ove tjedna izvijestio da SAD možda bude voljan odbaciti jezik oko MAP-a, prema europskom diplomatu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da razumije da njegova zemlja ne može postati članica NATO-a dok je još uvijek u ratu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.