CNN: Nije posebno iznenađenje što je EU parlament zahvaćen korupcijskim skandalom

Foto: EPA

EUROPSKA unija provela je prošle dane baveći se jednim od najgorih skandala koji su pogodili Bruxelles u posljednjih nekoliko desetljeća. Belgijska policija priopćila je krajem prošlog tjedna da je provela racije i uhitila četiri osobe zbog sumnje u korupciju i navodne isplate i darove iz Katara za zastupnike Europskog parlamenta i njihovo osoblje, piše CNN.

Istraga je usmjerena na navodna djela korupcije i pranja novca organizirane skupine, kojoj je cilj "utjecati na ekonomske i političke odluke Europskog parlamenta" putem novca i darova, javlja RTBF, belgijska podružnica CNN-a, pozivajući se na ured tužiteljstva.

Grčka europarlamentarka zadržana u pritvoru

Najistaknutija među uhićenima je grčka europarlamentarka Eva Kaili, koja je u trenutku uhićenja bila jedna od 14 potpredsjednica parlamenta. U međuvremenu je smijenjena. I Katar i Kaili negirali su bilo kakvu krivnju. Kaili se nije pojavila na zakazanom ročištu u srijedu i zadržana je u pritvoru do sljedećeg ročišta pred sudom 22. prosinca.

Belgijski tužitelji potvrdili su da je u srijedu provedena istraga velikih razmjera o navodnim kriminalnim aktivnostima, korupciji i pranju novca unutar Europskog parlamenta. Kaili i još tri osobe uhićeni su u petak zbog istrage belgijskog federalnog tužiteljstva o navodnim isplatama i darovima od Katara.

Ovako je govorila: "Katar je lider u radničkim pravima"

Kaili je u Europskom parlamentu istupala u obranu Katara i putovala je u Katar neposredno prije početka Svjetskog nogometnog prvenstva.

U odgovoru na kritike usmjerene na Katar zbog navoda o kršenju ljudskih prava i postupanja prema radnicima migrantima, Kaili je 21. studenoga u Europskom parlamentu rekla sljedeće: "Danas je Svjetsko prvenstvo u Kataru zapravo dokaz da sportska diplomacija može dovesti do povijesne transformacije zemlje čije su reforme inspirirale arapski svijet. Katar je lider u radničkim pravima."

Belgijska policija objavila je u srijedu na svom službenom Twitteru fotografiju koja prikazuje dio novca koji je zaplijenjen tijekom istrage.

"U istrazi federalnog tužitelja zbog sumnje na korupciju osoba aktivnih u Europskom parlamentu pravosudna policija zaplijenila je u pretresima na području Bruxellesa gotovo 1.5 milijuna eura", objavila je belgijska federalna policija na Twitteru.

Dok ovaj skandal potresa Bruxelles, optužbe nisu iznenadile poznavatelje europskih institucija, posebice Europskog parlamenta.

"Parlament je godinama tolerirao kulturu imuniteta i nekažnjivosti"

"Parlament je godinama tolerirao kulturu imuniteta i nekažnjivosti. Nema praktički nikakvog nadzora nad time kako zastupnici u Europskom parlamentu troše svoje naknade i vidjeli smo puno puta zloporabu tih sredstava", kaže Nicholas Aiossa, zamjenik direktora Transparency International EU, organizacije za borbu protiv korupcije.

Aiossa vjeruje da je institucionalna korupcija samo mali dio onoga što zastupnika u Europskom parlamentu čini tako primamljivom metom za one koji žele utjecati na europsku politiku.

"Parlament kolektivno ima veliku moć nad usmjeravanjem politike koja omogućuje pristup golemom tržištu od preko 400 milijuna građana. Međutim, sami zastupnici u Europskom parlamentu često se drže povučeno izvan briselskog balona, što vjerojatno pomaže u izbjegavanju nadzora", rekao je Aiossa za CNN.

Položaj zastupnika u Europskom parlamentu omogućuje i više od pukog donošenja propisa. Bill Newton Dunn, bivši britanski zastupnik u Europskom parlamentu, objašnjava da kada Europski parlament objavi rezoluciju o nekom pitanju, međunarodni mediji to vrlo često uzimaju kao glas Europe. Kolektivno, glasovi zastupnika u Europskom parlamentu imaju težinu.

Zapravo, intervencija Kaili od 21. studenog u znak podrške Kataru dogodila se tijekom rasprave o rezoluciji o ljudskim pravima u Kataru uoči Svjetskog prvenstva. Rezolucija je na kraju donesena tri dana kasnije.

Katalin Cseh, aktualna mađarska zastupnica u Europskom parlamentu koja je pregovarala o tekstu rezolucije, rekla je za CNN kako je donošenje rezolucije bilo osobito teško jer su se zastupnici iz dviju glavnih skupina u parlamentu opirali tome da bude prestroga prema Kataru.

"Znajući ono što sada znamo, vrlo je alarmantno da su se moji kolege toliko protivili ovoj rezoluciji. Uznemirujuće je što se utjecaj autokrata mogao infiltrirati u naše pregovore", rekla je Cseh.

Vjerojatno će proći neko vrijeme dok ne doznamo što se točno dogodilo i jesu li prekršena pravila lobiranja. Ako treba provesti reforme, proces će bez sumnje biti bolan i naporan.

Međutim, aktivisti koji godinama potiču reforme borbe protiv korupcije mogu se malo utješiti činjenicom da je ovaj skandal izbio u pravom trenutku da dobije maksimalnu pažnju, nešto što nije baš često u balonu briselske politike.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.