Čovjek koji je dobio frekvenciju 101 MHz: Nisam nikad sporio da znam obitelj Pripuz

Screenshot: RTL

U EMISIJI RTL Direkt gostovao je Ivan Jurić Kaćunić, vlasnik Radio Dalmacije, Radio Entera i TOP radija, koji sutra kreće s emitiranjem.

Ovaj potonji radio posebno je zanimljiv jer je upravo on na kontroverznom natječaju Vijeća za elektroničke medije dobio frekvenciju ugašenog Radija 101. Naime, niz činjenica koje su otkrili novinari sugeriraju da Jurić Kaćunić ne stoji samo iza tri navedena radija, nego i iza niz drugih radiostanica širom Hrvatske.

>> Nižu se dokazi da je dobitnik frekvencije Radija 101 prikriveni vlasnik niza postaja

Široj javnosti niste poznati, suzdržavali ste se od javnih istupa u medijima, zašto ste sad odlučili progovoriti?

Mislim da je idealna prilika da baš u vašoj emisiji, pred vašim gledateljima najavim da je za nas večeras jedna uzbudljiva večer, pripremamo se za sutrašnji početak emitiranja TOP radija. S obzirom na sve okolnosti koje su se pojavile, smatram da imam prigodu reći ono najvažnije, a to je da su sadržaji iz priloga dosta neutemeljeni. U tom kontekstu nemam osnova za sumnjati da sve ono što radim i dalje je u skladu s hrvatskim propisima, a, s druge strane, da ćemo tržištu ponuditi jedan vrhunski radijski proizvod.

Gospodin Tedeschi javno kaže da ste vlasnik žigova većine ostalih radijskih postaja, što ukazuje na to da ste vi s njima u nekom  vlasničkom odnosu, u nekoj kombinaciji da zajednički, kako kaže, djelujete. To se čini kao dosta jak argument. 

Mi moramo biti svjesni činjenice da postoje propisi koji jasno definiraju što je pozicija nekoga  tko je nositelj žiga. Biti nositelj žiga ne znači biti vlasnik trgovačkog društva. 

Ali on kaže da je to isto kao da je Podravka vlasnik žiga Atlantika.

Ja bih rado bio vlasnik žiga Podravke, a da ga Podravka nije zaštitila. Prema tome, sloboda poduzetničkog djelovanja je da zaštitite ili da imate aktivnosti koje podrazumijevaju da štitite određeni broj žigova, određeni interes itd. Poznato je da sam ja zaštitio veći broj žigova, ne samo ovih radijskih postaja koje su spomenute, jer to vidim kao neku svoju buduću investiciju. Nositelj sam i žiga Kiss FM-a, to je jedan ozbiljan njemački radijski pogon i moram reći da, nažalost, nisam ni u Upravi ni u Nadzornom odboru.

Ali vi ste vlasnik njihova imena?

Vlasnik sam žiga, primjerice tog Kiss FM-a na području RH. No važno je reći da da bi se ostvarile indicije, morala bi postojati situacija u kojoj sam ja ostvario ekonomsku korist od vlasništva određenih žigova. Morala bi postojati nekakva pravna formulacija na temelju koje bi se ta ekonomska korist koristila. Ja samo mogu reći da takvih situacija nije bilo. Ni na koji način ne upravljam s bilo kime, a, s druge strane, postavlja se pitanje imaju li neke radijske postaje ikakve koristi od toga da od mene otkupe neki žig.

Vi biste ih prodali?

Da, ako postoji mogućnost, drage volje. I u tom kontekstu postavlja se pitanje žele li te radijske postaje od mene uopće kupiti takav žig, što one najbolje znaju.

Gospodin Tedeschi podnio je tužbu Upravnom sudu, on je izgubio na tom natječaju, s argumentacijom da je vaša ponuda bila nepotpuna, da ste u ponudu stavili prostor i adresu koja zapravo ne bi smjela biti u toj ponudi i da je zbog toga u drugom krugu došlo do toga da su se dva člana Vijeća suzdržala od glasanja kako bi se vama odobrilo emitiranje. Odnosno, riječ je o sedam članova, ako se ne varam.

Ja bih se suzdržao od bilo kakvog komentara neovisnih tijela, bila to Agencija za elektroničke medije, bio to Upravni sud ili bio to netko treći. Ono što mogu reći je da je ponuda Top radija definitivno bila kompletna, u smislu toga da je bila vjerodostojna, istinita itd. 

Što ste vi imali bolje u ponudi od, recimo, Tedeschija, Čermaka. To su ozbiljni igrači...

Sigurno moram naglasiti da je vrlo važno za hrvatsku radijsku industriju da se ozbiljni hrvatski gospodarstvenici uključuju u rad radijske industrije. To znači da radijska industrija ima neki svoj prosperitet. U onom što sam ja vidio da je prosperitet radijske industrije i što sam ponudio kroz projekt TOP Radija je upravo povezanost radijske industrije, kao sastavnog dijela kreativne industrije, da se na bazi kreativnih industrija kao jednog gospodarstva može razvijati ono što je zagrebački kulturni identitet. I to je prvi temelj onoga što nosi TOP radio. Drugo što ima je snažan informativni program i treći temelj je definitivno razvojna politika u smislu novih inovacija u tehnološka dostignuća. Činjenica je da taj TOP radio sa sobom u nekoj skoroj perspektivi može donijeti, između ostalog, nešto što je prvi visual radio u Hrvatskoj itd. 

Znači radio i televizija?

To je pojednostavljeno. 

Vi ste bili izvršni direktor Miroslava Kutle za ovu mrežu radijskih postaja?

Ja nisam bio izvršni direktor...

To kaže Miroslav Kutle, dakle očito...

Ja nisam bio izvršni direktor. Vrlo interesantno, kad god se ostvari nekakav poslovni uspjeh ili neki poslovni rezultat, uvijek se nekog pojedinca stavlja u kontekst da iza njega netko stoji. Ja vam mogu reći da iza mene stoji 21 godina rada i nitko drugi.

Dobro, to sad zvuči kao neka politička fraza...

Zvuči kao fraza, isključivo su politički rezultati.

Ali Miroslav Kutle je predočavao neke dokumente koje ste vi njemu slali u BiH, dakle vrlo je jasno iz tih dokumenata, koje je objavio tjednik Nacional, da ste vi s njim u bliskim odnosima, odnosno da vodite njegove operacije u Hrvatskoj.

Ako postoji ikakva opravdana osnova za bilo što za što se smatra da su opravdani zahtjevi prema meni, ja smatram da u institucijama hrvatske države postoji neovisna vlast, ona treća vlast, a to je sudstvo. Postoje pravni lijekovi, pa nek izvole...

Pa dobro, Kutle baš ne može doći u Hrvatsku, pa da vas ovdje može tužiti. Gdje ste se zapravo razišli s Kutlom?

U cijeloj priči se postavlja nekakva teza o nedefiniranom vlasničkom odnosu. Ne postoje nikakvi nedefinirani vlasnički odnosi. Vrlo jasno i decidirano mogu reći: Povijesno naslijeđe koje je pripadalo gospodinu je zaključeno i u tom kontekstu on je svoja prava konzumirao. Ja nikoga nisam napustio ni promijenio stranu. Ponavljam, ako postoji bilo kakva osnova, tu osnovu se može pravdati pred sudom.

Ali znate gdje ste mu se zamjerili i što vam zamjera?

Ja ne ulazim ni u kakve motive nastupa, ja mogu samo ponoviti još jednom da ne postoje nikakve osnove, ni moralne ni financijske ni bilo koje druge, zašto se netko sjeti nakon 7 ili 10 ili 15 godina pozivati na neko povijesno naslijeđe. To je pitanje za nekog drugog, a ne za mene.

Od njega također dolazi informacija da su nakon njega u taj biznis uletjela braća Pripuz, koja su vam zapravo i omogućila da isplatite Kutlu, odnosno da su oni dali neki kredit od 4 do 5 milijuna eura, odakle se dalje krenuo vrtjeti posao. Kakvi su vaši financijski i poslovni odnosi s braćom Pripuz?

Ja vam samo mogu reći i ponoviti ono što sam rekao. Iza mene stoje 44 godine života i 21 godina uspješnog poduzetničkog rada. Nisam ovisan ni o kome i nikome ništa ne dugujem u bilo kojem smislu, utjecajnom, političkom, financijskom i bilo kojem drugom, i to je notorna činjenica. Sve ostalo su teze koje su se nametnule kao jedan iskristalizirani interes svakog pojedinca, neovisno o tome je li sudjelovao u ovom oko koncesije TOP radija ili u ovoj nekoj drugoj priči. Sve se zna. 

Jeste li u kakvom financijskom odnosu s braćom Pripuz?

Vrlo decidirano, nemam ni prema komu nikakvih financijskih ili drugih oblika, materijalnih ili imovinsko-pravnih obveza, pa uključujući i spomenutu gospodu.

Navodno neki članovi te obitelji rade u nekim vašim firmama?

Zato što ne postoji u Zagrebu čovjek koji je u bilo kojem poslovnom segmentu nešto radio, a da nije susreo barem jednog od članova te familije. Dakle, ako postoji teret na nekome, onda ne znači da su i drugi članovi u istom teretu. Ja nisam nikad sporio da poznajem tu obitelj, da smo imali određenih poslovnih kontakata, ali ne u medijskom segmentu, ne s gospodom koja su spomenuta, a tu prvenstveno mislim na ljude koji su tu prozvani, a to su Petar i Zoran Pripuz. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.