Čovjek koji je gradio elektranu na Uni ima vilu u Kaštelima. Vještak: Nije legalna

Screenshot: Google Maps

Vila s bazenom na samoj obali mora u Kaštel Štafiliću u vlasništvu je Saše Svaline, investitora mini hidroelektrane na izvoru rijeke Une, inače vlasnika ili suvlasnika 16 tvrtki, javlja Nova TV.

Goran Mazija, sudski vještak s kojim je novinarka Provjerenog Danka Derifaj prošla javno dostupnu dokumentaciju i informacije dobivene od nadležnog upravnog tijela, zaključuje da je ova vila s bazenom nelegalno izgrađena.

"Nedostaje idejno rješenje, nedostaje glavni projekt, nedostaje građevinska dozvola, nedostaje snimka izvedenog stanja, dakle, nedostaje tehnički pregled i uporabna dozvola. Nadležno tijelo tvrdi da to nije ni zaprimilo", kaže Mazija.

Rijeku Unu Svalina je devastirao na jedva 200-tinjak metara od njezinog izvora započevši gradnju mini hidroelektrane. Ni za taj građevinski pothvat nije imao potrebnu zakonsku dokumentaciju, ali je još 2022. htio započeti radove iako mu je nedostajao dokument o utjecaju zahvata na okoliš.

Foto: Sime Zelic/PIXSELL

Na koncu bager nisu zaustavile institucije, već građani uz pritisak medija. Naime, iz Ministarstva graditeljstva mjesec i pol nakon što su prosvjedi počeli stiglo je priopćenje da oni tu ne mogu ništa. Istovremeno u bazi tzv. okolišnih dozvola one za mini hidroelektranu na Uni nije bilo. Uslijed pritiska javnosti ministar graditeljstva promijenio je ploču samo tjedan dana nakon priopćenja njegovog Ministarstva da ne mogu ništa učiniti.

Vlasnik kuće u kojoj je registrirana tvrtka: Ja ne znam ništa o tome

Danka Derifaj otišla je potražiti adresu na kojoj je registriran investitor, tvrtka PIPRA d.o.o. To bi bila adresa Donja Suvaja 66, par minuta od samog ulaza na vrelo Une. 

Na adresi na kojoj je prijavljena tvrtka investitora hidroelektrane nalazi se obiteljska kuća. U telefonskom razgovoru vlasnik kuće koji živi u Novom Sadu kaže da ne zna ništa o tvrtki prijavljenoj na njegovu adresu. Vlasnik, šokiran spoznajom da je njegova adresa zloupotrijebljena za projekt koji će devastirati rijeku uz koju je odrastao, kaže, odmah je pokušao podići kaznenu prijavu protiv investitora.

Foto: Sime Zelic/PIXSELL

Na privatnoj adresi čovjeka u Donjoj Suvaji prijavljena tvrtka PIPRA d.o.o. jedna je od 16 u sudskom registru vezanih uz Sašu Svalinu.

U Kaštelima izgrađeno puno više nego 1968.

Prema odgovoru nadležnog Upravnog tijela Grada Kaštela, za vilu s bazenom nisu izdani potrebni dokumenti. Jedino su 2008. godine izdali uvjerenje o postojanju građevine 1968. godine. Ipak, i oko toga postoji čitav niz nejasnoća.

"Fotografije koje su po prilici u istom mjerilu izrađene, vidljivo je da je površina ovoga nečega što je ovdje prikazano iz 1968. godine višestruko manja od zauzeća te iste parcele s današnjim datumom", kaže Goran Mazija, ovlašteni sudski vještak za građevinu.

Dakle, puno više toga je sagrađeno u površini sada nego što je bilo 1968. godine. 

Sudski vještak za građevinu kaže da je prijava gradnje garaže bila moguća samo uz glavni projekt kompletne vile, a toga u Upravnom odjelu Kaštela - nema. U javno dostupnoj online digitalnoj arhivi Državne geodetske uprave navodi se još jedan podatak koji nema smisla - građevinska dozvola iz 1978., koja je postala pravomoćna 2022.

Na upit što je to iz nadležnog Ureda u Kaštelima kažu - greška. Greška na grešku, nejasnoće i nedostatak dokumentacije u stvarnosti izgledaju kao luksuzna građevina na obali mora.

Svalina bez komentara

Danka Derifaj pokušala je kontaktirati investitora Svalinu, a kada je birala broj mobitela povezan s tvrtkom, glas s druge strane rekao je da je dobila krivog Svalinu i da nemaju komentara. Na sljedeće pitanje poklopili su slušalicu.

O svemu ovom ekipa Provjerenog poslala je upit i Državnom inspektoratu, koji je jučer rekao da je pokrenuo upravni postupak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.