Crkva u SAD-u je koristila djecu svećenika da bi utišala žrtve pedofilije

Foto: EPA

JEDAN svećenik silovao je djevojčicu koja mu je rodila dijete. Drugi je natjerao svoju žrtvu na abortus. Ostali su godinama nekažnjeno napadali žene i djevojke u svojim župama, piše The Washington Times.

Sud američke savezne države Pennsylvanije objavio je šokantno i detaljno izvješće porote o zločinima stotina svećenika počinjenima kroz nekoliko desetljeća u šest biskupija. U izvješću je navedeno da su crkveni vođe znali za zlostavljanje i prikrivali su ga.

Među optuženim svećenicima katoličke crkve u Pennsylvaniji je i kardinal Donald Wuerl, nadbiskup Washingtona.

>>Više od 300 svećenika u SAD-u silovalo na tisuće djece. Crkva je sve prikrivala

"Mnoga ranija izvješća o seksualnom zlostavljanju i pedofiliji u crkvi većinom su iznosila optužbe za napade na dječake i mladiće, ali novo izvješće odnosi se na zlostavljanje žena i djevojčica te njegove posljedice, uključujući slučajeve trudnoće", piše The Washington Times.

"Potpisivali su ugovore o tajnosti i nagodbe sa žrtvama"

"U izvješću su navedena četiri slučaja zlostavljanja koja su se dogodila u biskupiji u Scrantonu. Biskupi i drugi crkveni vođe svaki put su dopustili svećenicima pedofilima da nekažnjeno nastave s radom. Također su potpisivali ugovore o tajnosti i nagodbe sa žrtvama kako bi ih utišali. Jednom prilikom su dječaku čiji otac je bio svećenik platili školarinu za školu u njegovoj biskupiji."

Vincent Doyle (35), osnivač organizacije COPING (međunarodna organizacija djece svećenika) i psihoterapeut iz Irske, izjavio je da su djeca svećenika žrtve traume, a crkva ih ne priznaje. Doyle je doznao da je sin katoličkog svećenika u 2011. godini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.