Crkvenjak koji je silovao psa dobio je godinu zatvora. To je maksimalna kazna

Ilustracija/screenshot: YouTubee/HBK

IVOR IVANIŠEVIĆ, bivši član Ekumenskog vijeća Hrvatske biskupske konferencije, danas je nepravomoćno osuđen u odsutnosti na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu.

>> Crkvenjak koji je godinama silovao psa dobio godinu dana zatvora. On je u Bruxellesu

Sud mu je odredio kaznu od godinu dana zatvora, što je maksimalna kazna koju Kazneni zakon propisuje za to nedjelo.

Dobio je maksimalnu kaznu

Naime, Ivanišević je osuđen za počinjenje kaznenog djela protiv okoliša, koje je opisano u 1. stavku članka 205. Kaznenog zakona.

Naime, stavak 1. članka 205. Kaznenog zakona kaže: "Tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine."

Jedini način na koji mu je sud mogao dosuditi veću kaznu bio bi da je sud ocijenio da je Ivanišević silovao pse iz koristoljublja. U tom slučaju mogao bi ga osuditi na maksimalno dvije godine zatvora.

No, Ivanišević je prema presudi nedjelo počinio kako bi zadovoljio svoj spolni nagon, a ne iz koristoljublja, pa mu sud nije mogao odrediti kaznu višu od godine dana zatvora.

"Tko kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka počini iz koristoljublja, kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine."

 

Mora platiti više od 25.000 kuna

U tu godinu dana kazne uračunava mu se vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u trajanju od dva tjedna.

Ivanišević prema presudi mora platiti i sljedeće troškove: 14.633 kune za kazneni postupak, 7733 kune za izradu nalaza i mišljenja veterinarskog vještaka, 1900 kuna za psihijatrijsko vještačenje te troškove suda u iznosu od 5000 kuna.   

Olakotna okolnost mu je prijašnja neosuđivanost, a otegotna dulji period u kojem se kazneno djelo odvijalo.

Što piše u presudi?

Ivanišević je, prema tekstu presude, proglašen krivim jer je od neutvrđenog dana 2009. do 21. rujna 2015. na različitim adresama na području Hrvatske te u stanu kojim se koristio u Zagrebu s ciljem zadovoljavanja svog spolnog nagona te pristajući da psu nanese bespotrebne boli i patnje seksualno općio sa svojim psom pasmine rodezijski gonič.

Kod kujice koju je silovao je, navodi se u presudi, proizvodio umjetne reflekse uskraćivanjem vode i hrane, a sve kako bi dozvoljavala radnje fizičkog maltretiranja te je tako kod psa izazvao bezrazložnu bol i patnju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.