Crnogorski premijer: Danas je veliki dan za nas. Posebno hvala Hrvatskoj i Sloveniji

Foto: EPA

Europska unija je danas potvrdila na međuvladinoj konferenciji o pristupanju da je Crna Gora ispunila prijelazna mjerila u ključnim poglavljima koja se odnose na pravosuđe i unutarnje poslove, čime dobiva priliku za ubrzanje pristupnih pregovora.

Na međuvladinoj konferenciji o pristupanju potvrđeno je da je Crna Gora ispunila prijelazna mjerila u ključnim poglavljima 23 i 24, što je uvjet za daljnji napredak u pregovorima. Europska unija je istodobno definirala i kriterije za zatvaranje toga temeljnog klastera. 

EU prati napredak u poglavljima 23 i 24 čitavo vrijeme

Prema novoj metodologiji pregovora, koju je Crna Gora prihvatila, više se ne otvaraju i zatvaraju pojedina poglavlja, nego su ta poglavlja podijeljena u šest tematskih klastera. Najvažniji je 1. klaster, koji obuhvaća poglavlja 23 i 24 

Nova metodologija također predviđa da se pregovori ne mogu nastaviti dok se ne ispune prijelazna mjerila u najvažnijem klasteru, naročito u poglavljima 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i temeljna prava te pravdu, slobodu i sigurnost. EU prati napredak u usklađivanju i provedbu europske pravne stečevine u poglavljima 23 i 24 čitavo vrijeme tijekom pregovora.

"Temeljne reforme i vladavina prava srž su procesa pristupanja EU. EU pozdravlja napredak Crne Gore u ispunjavanju privremenih mjerila za relevantna pregovaračka poglavlja. Sada je važno uspostaviti evidenciju provedbe i ostvariti rezultate na terenu i to će biti ključno za dalji uspjeh Crne Gore na putu prema EU", izjavila je belgijska ministrica vanjskih poslova Hadja Lahbib, koja je predsjedavala sastankom.

Spajić: Ovo je velik dan za moju zemlju

Premijer Milojko Spajić, koji je predvodio crnogorsku delegaciju, istaknuo je da je ovo veliki dan za njegovu zemlju, koja nije vidjela pomaka u pregovorima praktički od 2017. te je zato posebno zahvalio "prijateljima iz regije, naročito Hrvatskoj i Sloveniji" te svima ostalim članicama.

Europska unija će, prema zajedničkoj poziciji EU koja je danas prihvaćena na međuvladinoj konferenciji, tražiti od Crne Gore da između ostaloga "uspostavi vjerodostojnu i održivu evidenciju o učinkovitom istraživanju, kaznenom gonjenju i suđenje preostalim slučajevima ratnih zločina te osigura pristup pravdi i odšteti za civilne žrtve".

U dokumentu se također traži od Crne Gore da "pojača svoje napore u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina primjenom proaktivnog pristupa za učinkovito istraživanje, procesuiranje, suđenje i kažnjavanje ratnih zločina u skladu s međunarodnim pravnim standardima".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.