Hoće li Martina Dalić uspjeti instalirati svog čovjeka za šefa Hanfe?

Foto: FaH

U PETAK istječe mandat šefa Hanfe Pierrea Petra Mateka, a kao njegov najizgledniji nasljednik u kuloarima se spominje ime Ante Žigmana, dugogodišnjeg bliskog suradnika Martine Dalić i suprug državne tajnice u Ministarstvu gospodarstva - Nataše Mikuš Žigman.

Dalić i Žigman dugogodišnji su poslovni partneri, oboje su bili u istom periodu od 2004. do 2008. državni tajnici u Ministarstvu financija, pa su oboje od 2008. do 2010. bili članovi uprave Partner banke u vlasništvu Bože Čule. Kada je ona otišla u vladu kao ministrica financija u vladi Jadranke Kosor, i Žigman je ubrzo napustio Partner banku i postao savjetnik guvernera za fiskalnu politiku 2011. godine.

Njegovu suprugu Natašu Mikuš Žigman - Dalić je angažirala kao državnu tajnicu kada je preuzela Ministarstvo gospodarstva. Prije toga Mikuš Žigman bila je ravnateljica središnje agencije za ugovaranje EU projekata. Kada je nedavno završila na manjoj operaciji, upravo je Mikuš Žigman mijenjala Dalić.

Zajedno u Ministarstvu, Partner banci, ZŠEMU...

Budućem šefu Hanfe i potpredsjednici vlade zajednički je i angažman na Zagrebačkoj školi menadžmenta (ZŠEM) Đure Njavre, tamo Dalić predaje Javne financije i Osnove ekonomije, a Žigman Osnove ekonomije i Novac i bankarstvo.

U trenutku kad manjinski dioničari traže od Hanfe da Knighthead i njihovi partneri predaju ponudu za preuzimanje, Martina Dalić uspjet će po svemu sudeći instalirati svog pouzdanog čovjeka u Hanfu. Ne samo to, problematizirala se i trgovina Interkapitala Agrokorovim dionicima u trenutku kada su baratali povlaštenim informacijama sudjelujući u izradi Lex Agrokora, pa bi i ta priča mogla ostati nerasvijetljena.

Na Hanfi je i odluka tko će preuzeti poslove Fonda za gospodarsku suradnju Nexus, koji je ostao bez licence zbog skrivenog kreditiranja Todorića, pa su se u kuloarima pojavile priče da bi fond Borislava Škegre mogao dobiti taj posao.

Šefa Hanfe bira vlada, a potvrđuje sabor, te je za ovu unosnu i važnu funkciju regulatora tržišta kapitala dosadašnji čelnik imao plaću od 21.000 kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.