Dalmatinski otok ostao bez odvoza otpada. "Odluka je donesena iz sigurnosnih razloga"

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Otok Kaprije u šibenskom arhipelagu do daljnjeg je ostao bez odvoza otpada nakon što je danas direktor šibenske tvrtke Zeleni grad d.o.o. Novica Ljubičić odlučio da se otpad neće odvesti s otoka iz sigurnosnih razloga.

Nakon što su mještani otoka dogovorili odvoz otpada privatnim putem s komunalnim poduzećem Zeleni grad, za što su prikupili i novčana sredstva, direktor Ljubičić u zadnji je tren odlučio da od dogovora ipak neće biti ništa. Otpad je trebao biti odvezen s otoka danas u ranim jutarnjim satima, no to se nije dogodilo zbog, kako tvrdi Ljubičić, sigurnosnih razloga.

"Došlo je do promjene plana jer ne postoje sigurnosni uvjeti, tvrtka je dovedena u opasnost. Kao odgovorna osoba odgodio sam odvoz jer ne postoje uvjeti da se trajekt priveže, ne postoji rampa za ukrcaj takvih vozila. Žao mi je, imali smo dobru volju, ali nismo ju mogli realizirati", rekao je Ljubičić Hini.

Mještani nezadovoljni novim trajektnim pristaništem

Na pitanje je li ostavljanje otpada da se gomila na otoku na visokim temperaturama također ugroza zdravlja mještana, Ljubičić je odgovorio kako o tome trebaju voditi računa oni koji upravljaju trajektnim pristaništem i "oni koji rade to što rade".

"Svatko je odgovoran za svoj dio posla. Mi smo spremni u svakom trenutku na svaki trajekt na ispravan način doći vozilom i odvesti otpad. Međutim, nemamo tu mogućnost", poručio je direktor Zelenog grada, dodajući da je spreman svojim radnicima platiti prekovremene sate za odvoz otpada s otoka, samo da se taj problem riješi.

Mještani otoka Kaprije već neko vrijeme prosvjeduju nezadovoljni novim trajektnim pristaništem, čija je izgradnja plaćena sredstvima iz EU fondova jer Grad Šibenik nije ispunio obvezu izgradnje lokalne ceste koja bi povezala centar mjesta s izmještenim, udaljenim novim pristaništem.

Brodovi danima ne pristaju na otok zbog blokade otočana, a županijskoj Lučkoj upravi prijeti opasnost da će morati vratiti europski novac u iznosu od oko 3.2 milijuna eura ako pristanište uskoro ne bude u funkciji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.