Dan kad je Hrvatska prekinula svaku vezu s Jugoslavijom

Foto: Wikipedia, Shutterstock

Na današnji dan 1991. godine Sabor Republike Hrvatske donio je odluku o raskidu odnosa sa SFRJ, čime je Hrvatska postala samostalna zemlja. Bila je to samo potvrda već donesene odluke 25. lipnja kada je usvojena Deklaracija o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

U to vrijeme na prostoru Hrvatske bjesni Domovinski rat u kojem snage JNA, uz pobunjenike, napadaju hrvatske gradove i sela diljem zemlje. Sjednica Hrvatskog sabora nije održana na svojoj uobičajenoj lokaciji na Gornjem gradu jer su samo dan ranije tamo bačene dvije bombe, za vrijeme sastanka visokih hrvatskih dužnosnika uključujući Franju Tuđmana.

Neovisnost proglašena u poslovnoj zgradi u Donjem gradu

Banski dvori i Markov trg bili su oštećeni, pa su zastupnici preselili u Šubićevu ulicu u zgradu Ine. Tamo su u podrumu održali sjednicu. Razlog zašto su to radili baš početkom listopada bio je taj što je 7. srpnja prihvaćen tromjesečni moratorij posredovanjem Europske zajednice na odluke donesene 25. lipnja. Kako su upravo bila istekla tri mjeseca, nastala je potreba da se proglasi neovisnost.

Zgrada Ine u Šubićevoj

Sabor se u odluci odrekao valjanosti svih pravnih odluka tijela koja su nastupala u ime bivše federacije napomenuvši da ona kao takva više ne postoji. Umjesto tih institucija, sabor je proglasio nove, hrvatske. Sjednicu je vodio prvi predsjednik sabora Žarko Domljan, a odluku je pročitao Vladimir Šeks. Isto tako je doneseno petnaest zakona kojim je oformljena okosnica nove samostalne države.

8. listopada slavio se kao državni blagdan sve do 2020. godine kada je, povodom novog Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, postao tek spomendan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.