Najkrvaviji dan u američkoj povijesti. U brutalnoj bitci izginule su tisuće ljudi

Foto: Wiki

Bitka kod Antietama, koja se odvila rano ujutro 17. rujna 1862., bila je najkrvaviji jednodnevni sukob u američkoj vojnoj povijesti. Snage Konfederacije i Unije sukobile su se blizu potoka Antietama u Marylandu tijekom Američkog građanskog rata.

Ova bitka označila je vrhunac prve invazije konfederacijskog generala Roberta E. Leeja na sjeverne države. Početkom rujna 1862. godine Lee je doveo svoju Vojsku Sjeverne Virginije preko rijeke Potomac i hrabro podijelio svoje snage te poslao polovicu pod zapovjedništvom generala Thomasa "Stonewalla" Jacksona da osvoje utvrdu Unije u Harper's Ferryju.

Predsjednik Abraham Lincoln imenovao je general-bojnika Georgea B. McClellana za zapovjednika vojske Unije, čija je glavna zadaća bila obrana grada Washingtona od Leejeve invazije. Tijekom 15. i 16. rujna vojske Konfederacije i Unije okupile su se s obje strane potoka Antietama.

Borba je započela u zoru u maglovitim uvjetima 17. rujna. Ubrzo se razvila u žestok i krvav sukob koji je trajao osam sati. Snage Konfederacije su potisnute, ali ne i poražene, unatoč gubicima oko 15.000 vojnika (što mrtvih, što ranjenih i nestalih).

Leejevi glavni ciljevi bili su izvršiti invaziju na Sjever, osigurati diplomatsko priznanje Konfederacije od europskih sila i demoralizirati Uniju. Iako često kritiziran zbog svoje sporosti, McClellan je uspio zaustaviti Leejev napredak. Unatoč tome što su obje strane pretrpjele teške gubitke, strateški rezultat bio je pobjeda Unije jer je Lee bio prisiljen povući se preko rijeke Potomac, čime je prekinuta njegova ofenziva​.

Lincoln i McClellan otprilike dva tjedna nakon bitke

Povijesna odluka uslijedila nakon nekoliko dana

Kad je sunce zašlo, obje su strane i dalje držale svoje položaje premda je ukupan broj žrtava bio zastrašujući - gotovo 23.000 mrtvih i ranjenih od ukupno 100.000 vojnika. Poginulo je više od 3600 ljudi, a velik broj umro je od posljedica bitke u idućim danima, mjesecima i godinama.

Ujutro 18. rujna obje su strane pokupile ranjene i pokopale mrtve. Te noći Lee je povukao svoje snage natrag u Virginiju.

Antietam je imao i dalekosežne političke posljedice. Nakon bitke predsjednik Abraham Lincoln iskoristio je priliku da objavi Preliminarnu proklamaciju o emancipaciji, kojom je najavio oslobađanje svih robova u pobunjenim državama, čime je građanski rat dobio moralnu dimenziju borbe protiv ropstva. Učinio je to 22. rujna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.