Danas do 38°C, idućih dana bit će još toplije. Najavljena velika promjena

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL, DHMZ

Krenuo je novi toplinski val čiji se vrhunac očekuje u srijedu i četvrtak. Već za danas su na snazi upozorenja za cijelu zemlju. Crveno upozorenje je za riječko, splitsko i dubrovačko područje. Za srijedu i četvrtak crveno upozorenje je prošireno na skoro cijelu Hrvatsku.

Danas temperature do 38°C

Danas u Slavoniji, Baranji i Srijemu sunčano i vrlo vruće, a pojavljuje se i umjerena opasnost od djelovanja visoke temperature, poslijepodne oko 36°C. Od uglavnom slabog jugoistočnog vjetra ne treba očekivati osvježenje.

Oko 35°C će najviša dnevna temperatura biti i u sunčanoj središnjoj Hrvatskoj, a toplinska opasnost porast će na veliku, dijelom i zbog toplije noći. Danju na sjeveru povremeno visoki koprenasti prozirni oblaci.

Oblaka će mjestimice biti i na zapadu zemlje. Sunce i iznimno visoka dnevna temperatura obilježit će početak novog tjedna. I u Gorskoj Hrvatskoj će najviše vrijednosti biti iznad 30°C, u Lici do 35°C, a na sjevernom Jadranu i do 38°C, uz crveno - najvećeg stupnja upozorenje zbog vrlo velike opasnosti od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje. Vjetar većinom slab zapadni, a more mirno do malo valovito.

Crveno u ponedjeljak ostaje i na sunčanoj dalmatinskoj obali s vrlo toplom noći i dnevnom vrućinom, a u unutrašnjosti Dalmacije najviša temperatura dosezat će 38°C. Vjetar slab, popodne rijetko umjeren jugozapadnjak koji ne pruža osvježenje niti je dovoljno jak da bi stvarao zamjetnije valove.

Osvježenje se na krajnjem jugu Hrvatske, kao i drugdje na Jadranu, osim u zatvorenom prostoru može naći u moru temperature oko 26°C - oko 10°C niže od vrućeg zraka, a bit će malo valovito. Jugozapadnjak popodne većinom slab, a ujutro burin, prognozira za HRT Tomislav Kozarić.

Stiže vrhunac vrućina, a onda jaka promjena

U nastavku tjedna u unutrašnjosti pretežno sunčano i vrlo vruće, ali i malo nestabilnije, ponajprije u gorju i na sjeverozapadu. U srijedu je najveća vjerojatnost jačeg razvoja oblaka i lokalnog pljuska s grmljavinom. Na istoku bi dnevna temperatura mogla još malo porasti.

Vrhunac toplinskog vala prognozira se u srijedu i četvrtak, kad će najviše dnevne temperature u unutrašnjosti biti oko 38, a na Jadranu i u Dalmatinskoj zagori do 41 stupanj.

Promjena vremena nad našim krajevima prognozira se za idući vikend, uz grmljavinu, pljuskove, udare vjetra i pad temperature zraka za 10 do 15 stupnjeva, piše N1.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.