Danas velika promjena vremena. Moguće nevrijeme s olujnim udarima vjetra

Foto: DHMZ, Pixsell/Matija Habljak

Hrvatsku danas očekuje djelomice sunčano i nestabilno vrijeme, a prema večeri je lokalno moguće grmljavinsko nevrijeme s prolazno olujnim udarima vjetra, prognoziraju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). Uz promjenjivu naoblaku, mjestimični pljuskovi očekuju se većinom u drugom dijelu dana, ponajprije na sjeveru unutrašnjosti. 

Vjetar će biti većinom slab, na Jadranu i umjeren jugozapadni i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se između 31 i 36 Celzijevih stupnjeva. U većem dijelu Hrvatske je na snazi narančasto upozorenje zbog visokih temperatura i grmljavinskog nevremena.

Nestabilno vrijeme do srijede

Obilni pljuskovi u kratkom vremenu najvjerojatniji su u ponedjeljak. Osim lokalno obilne kiše, mogući su i tuča i olujni udari vjetra, pa se ne mogu isključiti štete. Zbog duljeg perioda visoke temperature tlo je isušeno i slabo propusno, zbog čega će biti olakšano površinsko tečenje te postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava.

Zbog hladnijeg zraka u nižim slojevima atmosfere, a pogotovo s odmicanjem visinske ciklone prema jugoistoku, zapuhat će i jaka, na udare vjerojatno olujna bura, ponajprije na sjevernom Jadranu, što će malo i sniziti vrlo visoku temperaturu mora, a moguće i otežavati promet na već poznatim dionicama cesta i autocesta. Od srijede ponovno sunčanije, stabilnije i vruće.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.