David Irving osuđen na tri godine zatvora zbog nijekanja holokausta

BRITANSKI revizionistički povjesničar David Irving u ponedjeljak je osuđen na tri godine zatvora zbog nijekanja holokausta, nakon što je na suđenju u Beču priznao krivnju.

Irving, desničarski britanski povjesničar, priznao je na jednodnevnom suđenju u ponedjeljak krivnju za nijekanje holokausta 1989. godine, ustvrdivši kako je bio u krivu kad je rekao da u Auschwitzu nije bilo plinskih komora.

Rekao je da je u međuvremenu promijenio stajalište, te priznao da su nacisti u Drugom svjetskom ratu ubili šest milijuna Židova, javile su agencije.

"Priznajem krivnju u pogledu te optužbe", izjavio je pred predsjednikom sudskog vijeća Peterom Liebetreuom, pojasnivši kako danas shvaća da je njegova tvrdnja iz 1989. da "u Auschwitzu nije bilo plinskih komora" bila "pogrešna".

Irving (67) je u sudnicu došao s primjerkom jedne od svojih najkontroverznijih knjiga - "Hitlerov rat" - u kojoj izražava dvojbe oko stvarnog opsega holokausta.

Prema austrijskom zakonu koji brani umanjivanje, nijekanje ili opravdanje holokausta u javnosti, prijetila mu je zatvorska kazna u trajanju do deset godina.

"Pogriješio sam kad sam izjavio kako nije bilo plinskih komora u Auschwitzu", rekao je tijekom iskaza, ali istodobno i ustrajao na tvrdnji kako su njegova povijesna istraživanja bila "ozbiljna" i kako nikad nije negirao holokaust, već samo dio teza o njemu.


Pritom je pokušao opravdati "logiku" svojih tadašnjih uvjerenja, rekavši kako ga je na tezu o nepostojanju plinskih komora u Auschwitzu navela činjenica da je taj logor preživjelo 100 tisuća ljudi.

"Ni na koji način nisam nijekao da su nacisti ubili milijune ljudi. To nije bilo nijekanje holokausta, već samo (jedne tvrdnje)" u priči o holokaustu, istaknuo je, dodavši kako je mišljenje promijenio nakon što je u Argentini pronašao dokumente koji poturiječe njegovim tezama, među kojima je autor nekih bio arhitekt "konačnog rješenja" Adolf Eichmann.

Prije početka ročišta, Irving - koji je u zatvoru u Austriji od uhićenja u studenome - ocijenio je "apsurdnim" to što mora ići na sud zbog "nečega što je izgovorio prije 17 godina".

Uhićen je prije tri mjeseca tijekom rutinske prometne kontrole na temelju naloga izdanog još 1989. zbog dvaju govora u Austriji u kojima je, kako ga tereti optužnica, nijekao da su nacisti ubili šest milijuna Židova.

Tad je tvrdio da u koncentracijskim logorima Trećeg Reicha, a osobito u Auschwitzu, nije bilo plinskih komora i da su uzrok smrti većine umrlih u njima bile razne bolesti poput tifusa.

Također je tvrdio da su plinske komore koje se "pokazuju turistima u Auschwitzu lažne", jer su ih "poslije rata izgradili Poljaci", dok je Hitler zapravo bio prijatelj i zaštitnik Židova, a "Kristalnu noć" nisu izveli nacisti već "nepoznate" maskirane osobe.

Suđenje Irvingu održalo se usred velike afere oko slobode govora u Europi, izazvane objavom karikatura muslimanskog proroka Muhameda u europskim medijima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.