Dekan FER-a: Hrvatska treba i može imati sveučilište koje će biti međunarodni brend

Foto: PIXSELL/Neva Zganec

Vrhunsko sveučilište mora kombinirati vrhunsku edukaciju s vrhunskim istraživanjem, rekao je profesor s belgijskog sveučilišta KU Leuven Georges Gielen na skupu u organizaciji zagrebačkog FER-a čiji je dekan poručio da Hrvatska treba sveučilište koje će nositi tehnološki razvoj.

Profesor s jednog od najinovativnijih europskih sveučilišta, stručnjak za projektiranje analognih čipova i bivši prorektor za istraživanje, inženjerstvo i tehnologiju na KUL-u održao je gostujuće predavanje pod nazivom "Zašto je KU Leuven poduzetno i uspješno sveučilište?".

Dobra suradnja Zagreba i Leuvena

Gielen je naglasio da vrhunsko sveučilište mora kombinirati vrhunsku edukaciju s vrhunskim istraživanjem te valorizacijom tog istraživanja kako bi maksimalno utjecalo na društvo, priopćio je FER koji je već više od dva desetljeća snažno integriran u europski istraživački prostor i surađuje sa Sveučilištem KU Leuven na projektiranju čipova.

Ustvrdio je pritom da je internacionalizacija putem razmjene studenata i profesora te zajedničkih međunarodnih istraživačkih suradnji nužna za postizanje vodeće uloge na međunarodnoj razini.

Tehnička područja, poput projektiranja mikroelektroničkih čipova pružaju dobru priliku za suradnju između sveučilišta u Leuvenu i Zagrebu, s obzirom na izvrsnu baznu edukaciju studenata i veliku potrebu za educiranim talentima u ovim područjima", poručio je Gielen.

Stručni skup održan je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) na temu "Čipovi, sveučilište i tehnološki razvoj" s ciljem poticanja tehnološkog razvoja u Hrvatskoj. 

Europski Akt o čipovima, donesen prošle godine, otvorio je nove prilike za tehnološke i poslovne iskorake u Hrvatskoj te jače uključivanje u europske lance vrijednosti.

FER-ov dekan: Hrvatska treba i može imati sveučilište koje će biti međunarodni brend

Dekan FER-a Vedran Bilas istaknuo je važnost ambicioznih koraka u jačanju hrvatskog obrazovnog sustava, naglašavajući potrebu za stvaranjem međunarodno prepoznatljivog sveučilišnog brenda.

''Primjer KU Leuven pokazuje koliko su sveučilišta ključna za razvoj i konkurentnost grada i regije", rekao je dekan, poručivši da se zalažu za nove modele organizacije i upravljanja u visokom obrazovanju te za ambiciozne nacionalne politike koje će poticati internacionalizaciju.

"Hrvatska treba i može imati sveučilište koje će biti međunarodni brend i nositelj tehnološkog razvoja. Vrijeme je da se u Hrvatskoj pokrenu poslovni projekti u tehnologijama poluvodiča, posebice u kontekstu EU Akta o čipovima'', poručio je dekan Bilas.

FER je početkom godine potpisao sporazum o suradnji s "imecom" te, zajedno s partnerima, vodio inicijativu za osnivanje Hrvatskog centra kompetentnosti za poluvodiče (CROCCS), a vlada RH je u rujnu osigurala sredstva za financiranje od 2025. do 2028.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.