Der Spiegel: Šuica je vjerojatno prekršila Kodeks dužnosnika EU komisije

Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Povjerenica EU za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica od 2020. do 2023. godine nije prijavila najmanje 19 sastanaka s lobističkim organizacijama i tvrtkama na službenoj stranici Europske komisije, piše ugledni njemački Der Spiegel. List navodi da je time hrvatska povjerenica moguće prekršila Kodeks ponašanja dužnosnika Europske komisije, koji nalaže da svi sastanci s lobističkim skupinama moraju biti transparentni.

Među osjetljivim sastancima bili su oni s Microsoftom, Svjetskim ekonomskim forumom i UEFA-om. Fotografije s tih sastanaka Šuica je sama objavila na svom X-profilu, no nije ih prijavila Komisiji.

Na upit o ovim sastancima glasnogovornica je izjavila kako se radilo o "spontanim sastancima, govorima ili intervjuima" koji ne moraju biti javno objavljeni. Najavljeno je da će dva sastanka naknadno biti prijavljena.

"EU povjerenica Šuica očito je prešutjela čitav niz lobističkih sastanaka. Izgovori su slabi", rekao je zastupnik Zelenih Daniel Freund. Šuica poznaje pravila, "koja je ovdje prekršila više puta". Freund je dodao kako bi "onaj tko redovito krši Kodeks ponašanja za povjerenike EU trebao biti sankcioniran".

Spiegel piše kako je "dosadašnja potpredsjednica Europske komisije Šuica članica umjereno-konzervativne Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) te je nominirana za novi mandat u Komisiji predsjednice Ursule von der Leyen".

List navodi da bi u novom kabinetu trebala biti zadužena za Mediteransku regiju te da će se  u studenom suočiti s kritičnim pitanjima zastupnika u Odboru za vanjske poslove EU, koji bi mogli odbiti njezinu nominaciju. Komisija bi Šuicu mogla sankcionirati i izreći joj opomenu ako nadležno tijelo utvrdi nepravilnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.