DHMZ upalio crveni alarm za neke regije: "Očekujemo nestanke struje, vode..."

Foto: PIXSELL/Goran Kovacic, Screenshot: DHMZ

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je upozorenje na izrazito opasne vremenske uvjete u nekoliko regija Hrvatske, za koje je proglašen crveni meteoalarm.

Crveni alarm aktiviran je za gospićku i riječku regiju te područja zapadne obale Istre, Kvarnera, Kvarnerića i Velebitskog kanala.

Prekidi u prometu, opskrbi energijom, komunikacijama i vodom

"Očekuje se obilna kiša s mogućnošću lokalnih bujičnih i urbanih poplava. Količina oborina može premašiti 150 mm. Preporučujemo poduzimanje mjera zaštite i praćenje uputa nadležnih službi. Moguće su velike poplave koje će zahvatiti šire područje, ugrožavajući imovinu, živote i uzrokujući moguće evakuacije.

Očekuju se značajni prekidi u prometu, opskrbi električnom energijom, komunikacijama i vodom. Uvjeti na cestama će biti opasni zbog smanjene vidljivosti i skliskih kolnika", navodi DHMZ za gospićku i riječku regiju, dok za druge dijelove pod crvenim meteoalarmom upozorava i na snažnu buru.

Danas pretežno oblačno s kišom. Na Jadranu i jako jugo

DHMZ je također objavio vremensku prognozu za danas.

"Očekuje se pretežno oblačno vrijeme s kišom, mjestimice obilnom, osobito na Jadranu i njegovom zaleđu, gdje su mogući lokalno izraženi pljuskovi s grmljavinom. Vjetar će biti umjeren sjeveroistočni i sjeverni, dok će na Jadranu puhati umjereno i jako jugo te južni vjetar. Na sjevernom Jadranu očekuje se jačanje bure, osobito podno Velebita, gdje su mogući olujni i orkanski udari. Temperature će se kretati između 10 i 15°C, na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije od 14 do 18°C, a uz dalmatinsku obalu između 18 i 23°C."

DHMZ-ovo upozorenje

DHMZ je u srijedu izdao upozorenje za nadolazeće dane.

"S obzirom na vremenske uvjete, prognozirana obilna i intenzivna oborina u iduća tri dana može prouzročiti bujične i urbane poplave, a u nižim dijelovima riječnih slivova može dovesti do visokih vodostaja rijeka i potencijalne aktivacije mjera obrane od poplava. Već od jutros, na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru (primjerice Gornja Dobra, Kupa), te uz granicu sa Slovenijom, zabilježen je početak nepovoljne hidrološke situacije s bujičnim i urbanim poplavama.

Od noćas i nadalje očekuje se slično stanje i u Lici (npr. Otuča, Lika i Gacka), zadarskom zaleđu i Zadru. Obilna oborina koja se očekuje krajem četvrtka (3. listopada) i tijekom petka (4. listopada) također će povećati mogućnost bujičnih poplava na središnjoj i južnoj jadranskoj obali te u njenom zaleđu. U nižim dijelovima riječnih slivova, usporeno tečenje vode dovest će do podizanja vodostaja rijeka i tijekom sljedećeg tjedna.

Porast vodostaja zbog obilnih oborina

Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) predviđa visoku vjerojatnost obilnih oborina (više od 150 mm) za područja zapadne Slovenije, jadranske obale i zaleđa, Gorskog kotara i Like tijekom idućih deset dana, od čega će većina pasti do vikenda. Prema hidrološkom modelu Europskog sustava upozorenja na poplave (EFAS), postoji značajan rizik od pojave velikih voda na rijekama kao što su Rječina, Kupa, Dobra, Mrežnica, Korana, Glina, Una, Lika, Gacka i Zrmanja, ali i na Savi, Muri i Dravi u nadolazećim danima.

Operativni hidrološki modeli DHMZ-a također predviđaju porast vodostaja za slivove Kupe, Une, Like i Gacke, Zrmanje, Krke i Cetine, kao i povećanje dotoka vode u Savu, Muru i Dravu. Porast vodostaja na gornjem toku Save očekuje se od noći do nedjelje, dok će nizvodno, nakon ušća Kupe i Une, porast biti sporiji, ali značajan. Rijeke Sava, Kupa, Dobra, Korana, Mrežnica, Glina, Una, Lika i Gacka doseći će mjere obrane od poplava, a njihov intenzitet ovisit će o količini i intenzitetu oborina. Mura i Drava bi svoje vrhunce mogle dostići u petak ili subotu, ovisno o oborinama u Austriji i Sloveniji.

Moguće bujične i urbane poplave

Obilna kiša u kratkom razdoblju može izazvati bujične i urbane poplave, počevši već danas u Istri, Gorskom kotaru i uz granicu sa Slovenijom. Tijekom noći i sljedećeg dana mogućnost bujica proširit će se na Liku, Dalmaciju i zaleđe. Posebno se upozorava na područja Gornje Dobre (Ogulin), Otuče (Gračac), Like, Gacke, Zrmanje, Zadra i zadarskog zaleđa. Tijekom noći s četvrtka (3. listopada) na petak (4. listopada) te u petak, rizik od bujičnih poplava povećava se i za područja središnje i južne Dalmacije zbog mogućeg razvoja konvektivnih oborina", stoji u upozorenju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.