Divjak: Dijete koje se etiketira kao nasilnika sigurno se neće popraviti

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak komentirala je na Facebooku slučaj u osnovnoj školi u Zagrebu u koju je premješten dječak zbog čijeg se ponašanja i zlostavljanja drugih učenika u prethodnoj školi ispisao cijeli razred.

>> 700 učenika nije u školi zbog problematičnog dječaka. Fuchs: Ovo je balvan-revolucija

"Brza reakcija, koordinacija bez fige u džepu i jasna komunikacija - to je moj odgovor. 700 učenika nije u školi, roditelji angažirali odvjetnika, ministar je bijesan, rješenje se ne nazire, a djeca, uključujući i dječaka koji je povod pobuni, su žrtve.

Naravno, sada oni koji izbjegavaju odgovornost govore kako zakone treba mijenjati, jer je sustav zakazao. Međutim, sustav su ljudi, koji trebaju preuzimati odgovornost i pravovremeno donositi odluke, a ne čekati da se stvari same od sebe riješe ili da netko drugi umjesto njih odluči.

To je posebno važno kada se radi o djeci. Ne znam detalje ovog slučaja, ali sigurno je da su sva djeca, uključujući i dječaka s neprimjerenim ponašanjem, sada žrtve toga da nadležni u školi, službama u gradu, agencijama i ministarstvu nisu odmah i odlučno reagirali. Sličnih situacija ima i u drugim školama, ali se rješavaju i ne pušta se da se razbuktaju i da se problem prelije na ulicu", kaže Divjak.

"Dijete koje se etiketira kao nasilnika sigurno se neće popraviti"

"Hipotetski, ako roditelji učenika ne surađuju sa školom, treba se uključiti socijalna služba, jer dijete treba zaštiti. Dijete, kojeg se etiketira kao nasilnika, a ne pomaže mu se, sigurno se neće popraviti. Boli me i razmišljati kako se on sada osjeća.

Nadalje, postoje i timovi za krizne situacije na ministarstvu i osnivačima, koje treba aktivirati čim se vidi da je problem težak. Sada je u ovom konkretnom slučaju teško doći do dobrog rješenja jer se predugo čekalo, pa umjesto da se pitate kako pomoći djeci, morate rješavati i pobunu roditelja koji ukazuju na problem da zaštite svoju djecu, (ne)opravdani interes javnosti i rutinsko skrivanje od odgovornosti svih nadležnih.

Dakle, sad su se svi sjatili u školu, a to je trebalo napraviti prije nekoliko mjeseci, a možda čak i godina. Tu razinu neodgovornosti i guranja problema pod tepih nikakav novi propis neće riješiti. Općenito, potrebna je sustavna edukacija, trenutačna koordinacija i - preuzimanje odgovornosti. U konkretnom slučaju, i malo mira, da bez svjetla reflektora, mogu razgovarati i srediti, što se sada srediti da", zaključuje Divjak.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.