Đukanović potvrdio pisanje Indexa: Aktivno pregovaramo s drugoplasiranim Grcima

"NAŽALOST, ne možemo biti konkretni", glasio je odgovor predsjednika Vlade Crne Gore Mile Đukanovića kada su ga oko podneva nakon razgovora s premijerkom Jadrankom Kosor novinari upitali je li konačno dogovoren posao za izgradnju crnogorske autoceste Bar - Boljare koji je dobio hrvatski konzorcij za čelu s IGH i Konstruktorom.

Đukanović je danas priznao kako su se pojavili problemi oko zatvaranja financijske konstrukcije te potvrdio pisanja Indexa kako se i dalje vode aktivni pregovori s drugoplasiranim grčko-izraelskim konzorcijem. Isto tako, rekao je kako će konačni odgovor hoće li hrvatski konzorcij zaista dobiti posao biti poznat za dva tjedna ili do kraja mjeseca.

> Index doznaje: Crnogorci i dalje oko posla stoljeća pregovaraju s drugoplasiranim Grcima

> Hanfa zbog teksta na Indexu zaustavila trgovanje dionicama IGH i Tehnike na burzi

> Kosor gurnula i Juru Radića: Nakon propale kupovine stoljeća, propada i posao stoljeća

"Procedura je tijeku. Zaista se trudimo da osiguramo sve zakonske osnove i uobičajne poslovne norme u najboljoj međunarodnoj praksi. Istina je da je crnogorska vlada izabrala hrvatsku ponudu kao najpovoljniju i počeli smo s radovima. No s druge strane imamo očekivanja naše javnosti da se posao završi u roku, ali kao što znate, ispao je problem s hrvatske strane oko financiranja", rekao je Đukanović okupljenim novinarima i dodao da se i dalje vode pregovori s grčko-izraelskim konzorcijem koji je bio drugorangirani na natječaju.

Premijer Crne Gore objasnio je kako se nije htjelo kasniti s radovima, no da bi bio zadovoljan kada bi hrvatska strana dostavila valjane garancije jer bi to bio "hod po istoj trasi". 

"Sve naše potrebe bile bi tim zadovoljene da što prije dođemo do prve dionice tog puta. Na taj bismo način odagnali sve nedoumice koje postoje u domaćoj javnosti, ali znamo da je to pitanje komplicirano", rekao je Đukanović.

Kosor i dalje puna nade

Nakon njega, premijerka Jadranka Kosor izrazila je nadu kako će hrvatski konzorcij kao najkvalitetniji i najkompetentniji ipak graditi autocestu u Crnoj Gori. Kosor je također priznala kako ostaju otvorena pitanja oko zatvaranja financijske konstrukcije te dodala kako je Crnogorcima obećala da će poslove dobiti "građevinska operativa" u toj zemlji.

"Ne možemo dati odgovor jer Vlada nije dala jamstva, jer se ne radi o državnoj tvrtki, već smo dali poticaje da se dobiju garancije. Upravo stoga trebamo i dalje pregovarati", rekla je premijerka Kosor naglasivši kako je i dalje puna nade.

Još jedna odgoda

Neslužbeno se može čuti kako su jamstva koja su priložili Konstruktor i IGH nedovoljna, te je zatražena još jedna odgoda. Službene informacije danas o tome nema, a krajnji rok do kada se crnogorska vlada mora očitovati jesu li jamstva dovoljna je 28. veljače.

Valja naglasiti kako je danas premijerka Jadranka Kosor u službenom posjetu Crnoj Gori, gdje je razgovarala s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, a popodne je očekuju razgovori s predsjednikom Filipom Vujanovićem, kao i predsjednikom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem. Mnogi kalkuliraju da je središnja tema razgovora upravo bio "posao stoljeća" hrvatskog konzorcija u Crnoj Gori, odnosno izgradnja autoceste Bar - Boljare.

IGH-u i Konstruktoru izmiče posao stoljeća

Podsjetimo, na međunarodnom natječaju za izgradnju crnogorske autoceste Bar - Boljare izabrana je ponuda hrvatskog konzorcija u kojemu su Institut građevinarstva Hrvatske, splitski Konstruktor-inženjering i Tehnika. Hrvatski građevinari za kompletnu autocestu ponudili su neto sadašnju vrijednost od 2,77 milijardi eura, dok je grčko-izraelski konzorcij za kompletnu autocestu ponudio cijenu od 3,92 milijarde eura. 

U prosincu prošle godine Vijeće crnogorske vlade za izgradnju autoceste iznenađujuće je ocijenilo da priložena financijska jamstva hrvatskog konzorcija nisu dovoljna i da ne osiguravaju zaključenje financijskih ugovora. Prema njima, nedostaje 124 milijuna eura jamstava. Tada su u prosincu prošle godine obnovljeni pregovori s Grcima, koji su nastavljeni sredinom siječnja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.