Izlaznost do 11.30 manja nego 2019. Evo gdje je najveća, a gdje najmanja

Foto: DIP

Hrvatski birači pokazali su slabo zanimanje za europske izbore, do 11.30 glasalo ih je nešto više od 254 tisuće, odnosno 7.69 posto, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

To je slabije u odnosu na izbore od prije pet godina, kada je Hrvatska bila među zemljama s najlošijim odazivom u Europi, a kada je u isto vrijeme na birališta izašlo njih 9.93 posto.

Evo gdje je izašlo najviše, a gdje najmanje birača

Mjereno postotcima, Gospić je prijepodne imao najbolji odaziv na europske izbore, u sjedištu Ličko-senjske županije glasovala je petina birača, odnosno 20.35 posto, s druge strane, u Bjelovaru, Rijeci i Dubrovniku to je učinilo manje od sedam posto birača.  

Dobar odaziv u Gospiću, vjerojatno, se može pripisati činjenici da njegovi birači, njih oko 10. 500, danas, osim 12 europarlamentaraca biraju i gradonačelnika i njegova zamjenika. Ličko-senjska županija po odazivu prednjači među županijama, do podneva je glasovalo 12 posto Ličana, slijedi ju Karlovačka županija (9 posto) i Grad Zagreb (8, 77).

Najmanji odaziv je u Međimurskoj (šest posto), Virovitičko-podravskoj (6.57 posto) i Brodsko-posavskoj (6.64 posto).

U istočnoj Australiji, na biračkim mjestima u Canberri, Sydneyu i Melbourneu izbori za 12 hrvatskih europarlamentaraca su završeni u 11 sati po hrvatskom vremenu. Ta su mjesta, naime, otvorena u subotu u 23 sata po hrvatskom, odnosno u 7 sati po lokalnom vremenu.

Neke stranke šalju mailove, ostavljaju letke...

Izborni dan proteče uredno, a izborna šutnja krši se neusporedivo manje nego na nedavnim parlamentarnim izborima, rekao je za Hrvatski radio član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski. 

Pritužbe na kršenje uglavnom se odnose na objave na društvenim mrežama, poruke mejlovima, a neki su se građani pritužili da su im jutros u poštanske sandučiće ubačeni letci nekih kandidata. DIP će to obrađivati idućih dana i tjedana i vidjeti što je, a što nije kršenje izborne šutnje i što će dalje proslijediti DORH-u, rekao je Hojski.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.