Dobitnik Nobelove nagrade za mir vodit će privremenu vladu Bangladeša

Foto: EPA

Nobelovac Muhammad Yunus (84), dugogodišnji politički neprijatelj svrgnute premijerke Bangladeša Sheikh Hasine, imenovan je privremenim čelnikom zemlje. Yunus je imenovan dan nakon što je Hasina pobjegla iz zemlje, a svemu su prethodili višetjedni prosvjedi koji su zahtijevali njezinu ostavku, javlja BBC.

Hasina je Yunusa tretirala kao javnog neprijatelji, a trenutno je na slobodi uz jamčevinu nakon što je osuđen na šestomjesečnu zatvorsku kaznu, a slučaj u kojem je osuđen opisao je kao politički motiviran.

Studenti koji su vodili prosvjede tražili Yunusa da vodi privremenu upravu

Studenti koji su predvodili masovne prosvjede koji su svrgnuli Hasinu odbili su prihvatiti vladu pod vodstvom vojske i tražili su profesora Yunusa da vodi privremenu upravu. Odluka o imenovanju Yunusa za glavnog savjetnika privremene vlade uslijedila je nakon sastanka predsjednika Mohammeda Shahabuddina, vojnih vođa i studentskih predstavnika.

"Kada studenti koji su toliko žrtvovali traže od mene da uskočim u ovom teškom trenutku, kako mogu odbiti?" Rekao je Yunus. Vraća se u Dhaku iz Pariza gdje se podvrgava manjem medicinskom zahvatu, rekao je njegov glasnogovornik.

Bivša premijerka pobjegla u Indiju

Podsjetimo, prosvjedi u Bangladešu započeli su početkom srpnja, ali prerasli su u širi protuvladin pokret. Vjeruje se da je više od 400 ljudi poginulo u sukobima između vladinih snaga i prosvjednika.

Nekoliko sati prije nego što su prosvjednici upali u službenu rezidenciju bivše premijerke u glavnom gradu Dhaki, Hasina je podnijela ostavku i pobjegla u susjednu Indiju. Tako je završila njezina gotovo 15-godišnja vladavina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.