Dodik: Ja se neću opet tući, džaba je Hrvatskoj i Srbiji to što su bile u ratu ako budu u EU

PREMIJER Republike Srpske Milorad Dodik, koji uporno traži njeno odcjepljenje od Bosne i Hercegovine u intervjuu za Jutarnji list je naveo kako je BiH stvorena umjetno, Daytonskim sporazumom, i nikad nije ni bila jedna država.

> NY Times: Ako Republika Srpska proglasi neovisnost, Hrvatska šalje vojsku na Banja Luku!

"Bosna i Hercegovina u današnjem je obliku nastala Daytonskim sporazumom, na razvalinama zemlje koja se zvala Jugoslavija. Proces nacionalne homogenizacije u ostalim republikama ovdje je doživio svoju suprotnost. U Daytonu je stvorena država u kojoj je jedini kohezijski faktor bila međunarodna zajednica, i to je valjda svima jasno", naveo je Dodik, dodajući kako sporazum Hrvati, Bošnjaci i Srbi interpretiraju različito i po vlastitoj potrebi, što je "apsurd apsurda". "Ovo je vrlo kompleksna situacija. Ovdje nema jedne istine, nego tri, uz četvrtu istinu međunarodne zajednice", rekao je Dodik.

"Republika Srpska je realnost"

"Mi ne negiramo BiH, ali budući da se stalno negira Republiku Srpsku, tražili smo prihvaćanje RS-a. Ako želite da sudjelujemo u razgovoru, onda nas morate i prihvatiti. To nije ultimatum, iako to neki tako shvaćaju. Republika Srpska je realnost. Mi smo predložili da BiH bude asimetrična federacija u kojoj će se dati pravo sastavnicama na samoopredjeljenje do odcjepljenja. Možemo se dogovoriti da se to pravo ne može koristiti za pet ili deset godina. Ali ako deset godina ne možete nešto napraviti, što je logično?", pita se premijer RS.

"Da se možda nećemo ponovno tući? Ja neću. Zašto ne bismo napravili kao što je učinila Čehoslovačka, pa da se uskoro svi nađemo u EU? Ulazak u EU eliminirat će mnoge posljedice raspada Jugoslavije. Džaba je Hrvatskoj i Srbiji to što su bile u ratu ako budu u EU, tako i nama ovdje. Prema tome, zašto gubimo energiju na takve stvari? Za nastavak razgovora o Ustavu tražimo da se ne dira u granice RS-a, da se poštuje entitetsko glasovanje i omogući samoopredjeljenje do odcjepljenja, ali da se kaže da se ne može unilateralno proglasiti", rekao je Dodik.

"Nemam ni jedan top i ni jedan avion"

Na pitanje je li istina da se RS naoružava, Dodik je rekao: "Ma dajte! To je poput onih priča s početka raspada Jugoslavije. Vlada RS-a nema na raspolaganju ni jedan top, ni jedan vojni avion, ništa nismo tajno nabavili. Nismo niti razmišljali o tome da se naoružavamo. Imamo potpuno povjerenje u NATO i vjerujemo da bi bilo kakva eskalacija nasilja bila vrlo brzo lokalizirana intervencijom tih snaga. U mom političkom radu rat nije opcija. Naš politički cilj je Republika Srpska, s pravima koje ima prema Daytonu. Ništa drugo".

Dodik je naveo i kako u BiH "mora postojati ravnoteža, jer ako se jedan narod osjeća zakinutijim, to vodi destabilizaciji", a dodao je i kako 13-godišnje upravljanje međunarodne zajednice nije ničemu doprinijelo, jer i dalje vladaju nepovjerenje, napetost te nestabilnost.

"Širi se vic da u Sarajevu ima više Kineza, nego Srba i Hrvata zajedno"

Govoreći o broju srpskih predstavnika, Dodik je naveo kako su u ministarstvu sigurnosti Srbi i Hrvati samo simbolično zastupljeni. "Sarajevo kao glavni grad definitivno gubi i Srbe i Hrvate. Širi se vic da u Sarajevu ima više Kineza, nego Srba i Hrvata zajedno. Sve to govori u prilog mojim tvrdnjama kako je bolje da se ne mrcvarimo godinama na iluzornim stvarima, nego da vidimo što je to što može izdržati. Ne želim da bilo tko misli da mi povlačimo mjere samo zato što se netko drznuo voditi neku istragu protiv mene", izjavio je Dodik.

Dodik je o svojim svađama s predsjednikom Stjepanom Mesićem rekao kako "poštuje Hrvatsku" i kako je "i dalje veliki jugonostalgičar i na isti način voli sve prostore bivše Jugoslavije te bi volio da se ta zemlja nije raspala". "No, nisam iluzionist koji ne prihvaća realnost. Poštujem opredjeljenje hrvatskog naroda da ima svoju državu i želim joj sve najbolje. Imam primjedbe na položaj i mogućnost povrata imovine Srba, kao što Hrvatska često prigovara nama, i to se treba rješavati. Hrvatska i RS trebaju biti partneri u pitanjima koja su u nadležnosti Republike Srpske", smatra Dodik.

I.M.
Foto: Arhiva

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.