Visoki predstavnik došao u Banju Luku. Dodik: Naredio sam policiji da ga izbaci

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik izjavio je kako je policiji Republike Srpske zapovjedio da visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta "izbaci" s teritorija tog entiteta.

Schmidt je tijekom dana boravio u Banjoj Luci, gdje je posjetio sjedište državne agencije za identifikacijske dokumente (IDDEEA BiH) i sastao se s potpredsjednikom RS-a Ćamilom Durakovićem.

"Ovaj posjet predstavlja važan korak u daljem jačanju suradnje između IDDEEA-e i međunarodnih institucija koje podržavaju razvoj i modernizaciju sustava identifikacijskih dokumenata i digitalne transformacije u BiH", stoji u priopćenju Ureda visokog predstavnika (OHR) u kojemu je precizirano da je Schmidt održao sastanak s direktorom agencije Almirom Badnjevićem i njegovim suradnicima.

Dodik: Policiji sam rekao da Schmidta nađu i izbace ga iz RS-a

Dodika je ta informacija razbjesnila jer on uporno inzistira na tome da aktualni visoki predstavnik nije zakonito imenovan te odbija priznati njegov status.

"Čim su mi rekli da je došao u Banju Luku, ja sam policiji naredio: nađite ga i izbacite iz RS-a", kazao je Dodik novinarima u Doboju, gdje je predsjedao sastankom glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Na pitanje kako to misli provesti odgovorio je neodređeno, kazavši kako je Schmidt "možda već sam napustio RS".

Lokalni mediji: Schmidt nesmetano prošetao Banjom Lukom, Dodikove prijetnje pale su u vodu

Lokalni su mediji javili da je Schmidt tijekom dana nesmetano prošetao Banjom Lukom.

Ističu kako su time "pale u vodu" ranije Dodikove prijetnje da će Schmidt u tom gradu biti dočekan kao nepoželjna osoba i "ispraćen jajima".

Vlasti RS-a po Dodikovim instrukcijama mjesecima neuspješno pokušavaju osporiti diplomatski status Schmidtu, a dovode u pitanje i ovlasti pripadnika njegova osiguranja da nose oružje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.