Dok je Netanyahu govorio u Kongresu, držala je znak "ratni zločinac". Tko je ona?

Foto: EPA

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu održao je jučer govor u američkom Kongresu, a jedan detalj bio je posebno interesantan.

Zastupnica Rashida Tlaib, demokratkinja iz Michigana, sa suzama u očima držala je znak u Zastupničkom domu na kojem je s jedne strane pisalo "ratni zločinac", a s druge "kriv za genocid". Sjedila je u Zastupničkom domu s kefijom, koju često nosi, prebačenom preko ramena. Tlaib je prošle godine ukorena zbog oštre kritike izraelskog ponašanja u ratu.

Upozorena dvaput

Tijekom Netanyahuova govora Tlaib je barem dvaput prišao član osoblja u dvorani kako bi je upozorio, a ona je svaki put spustila natpis. U jednom trenutku prišla joj je republikanska zastupnica Anna Paulina Luna i razgovarala s njom te se vratila na svoje mjesto.

Tko je ona?

Zastupnica Rashida Tlaib demokratkinja je iz Michigana koja ima obitelj na Zapadnoj obali. Rođena je 24. srpnja 1976. u Detroitu, u Michiganu, kao najstarija od 14 djece u obitelji palestinskih imigranata. Tlaib je postala prva muslimanka koja je služila u zakonodavnom tijelu Michigana, a kasnije je postala prva Palestinka-Amerikanka izabrana u američki Kongres 2018. godine.

Prije svoje kongresne karijere radila je kao odvjetnica i zagovornica socijalne pravde, uključujući rad kao odvjetnica za Centar za ekonomske i socijalne pravde Sugar Law Center. U Kongresu je poznata po svojim progresivnim stavovima. Zalaže se za pitanja poput povećanja minimalne plaće, Medicarea za sve, reforme imigracije, građanskih prava i zaštite okoliša.

Tlaib je također članica "The Squada", grupe progresivnih demokratskih kongresnica koja uključuje Alexandriju Ocasio-Cortez, Ilhan Omar i Ayannu Pressley​.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.