U saboru blokada zbog HRT-a. Na HRT-u vijesti iz svijeta

Screenshot: HRT

HRVATSKA radiotelevizija sinoć je jedva pustila vijest da se opozicija ujedinila kao rijetko kad prije i faktički blokirala parlament, revoltirana HDZ-ovim oktroiranjem Roberta Šveba na mjesto generalnog direktora Hrvatske radiotelevizije. Ne samo da se opozicijski bunt dogodio kad HRT-ove kamere nisu bile uključene u sabornici nego je on i u kasnijim informativnim emisijama bio jedva popraćen.

 

VIDEO Oporba zauzela govornicu u saboru, sjednica prekinuta: "Bit ćemo tu do sutra"

Umjesto primjerene obrade informacije da je, na poziv Mosta, politički šaroliko opozicijsko društvo - od Marina Miletića i Nina Raspudića, preko Domagoja Hajdukovića, do Sandre Benčić - izašlo za govornicu i opstruiralo Švebovo ustoličenje, koje je, zahvaljujući podmazanoj glasačkoj mašineriji HDZ-a i koalicijskih partnera, trebalo teći rutinski, HRT je publici nudio manje stresne sadržaje.

Dok je sabor bio blokiran, HRT je govorio o hrvatskom risu

Na četvrtom programu, specijaliziranom za informativne sadržaje, mogli smo gledati vijest o protestima u Bugarskoj, ali i o američkim problemima s migrantima, pa emisiju u kojoj nam je servirana znanstvena istina o hrvatskom risu, zanimljive priloge o podvodnoj robotici i, konačno, emisiju o ljudima treće životne dobi. Kad su konačno u 22 sata na red stigle desetominutne Vijesti, u njima su blokadi parlamenta pretpostavljene vijesti o vladinim mjerama ograničavanja rasta cijene energenata, a potom i reakcije opozicije i HDZ-a na dan staru informaciju o presudi HDZ-u. Negdje na polovici Vijesti opozicijska blokada dobila je čitavih trideset sekundi pažnje.

Na prvom su programu, pak, HRT-ovi majstori prešućivanja prikazali emisiju Otvoreno, u kojoj su presudu HDZ-u pomiješali sa stanjem u SDP-u, Domovinskom pokretu i Možemo, pa su na ćaskanje o tome pozvali komunikologe i politologe. Večer prije, na dan presude HDZ-u, Otvoreno je tematiziralo kosovsku krizu. Što je sigurno, sigurno je. O blokadi ni slovo.

O njoj je, potom, progovorio petnaestominutni treći Dnevnik. I to u 12. minuti. "Burno je bilo večeras u saboru", otkrio nam je urednik Dnevnika Goran Brozović pa pustio nešto malo više od dvije minute slike i tona iz sabora s ulomcima iz govora istaknutih opozicionara. Prije toga potrošene su četiri minute iste emisije - dakle, dvostruko više - na ponavljanje dijela intervjua koji je Andrej Plenković dao za glavni Dnevnik, emitiran četiri sata ranije.

Švebu, kandidatu ministrice kulture, šanse nije pomutio ni potencijalni sukob interesa

Podsjećamo, nakon što je bivši glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić zatvoren u USKOK-ovoj antikorupcijskoj akciji provedenoj u srpnju, raspisan je novi natječaj za prvog HRT-ovca. Kao i obično, natječaj je poslužio samo kao alibi za izbor osobe po ukusu vladajućih, a u ovom je slučaju riječ o Robertu Švebu, kandidatu ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek. Šanse mu nisu pomutili ni katastrofalan nastup pred nadležnim saborskim odborom ni činjenica da ima vlasničke udjele u firmi koja konkurira HRT-ovu sportskom programu.

Konačno, opozicija je ukazivala da ni tekst natječaja za izbor generalnog direktora nije regularan jer nije usklađen sa Zakonom o braniteljima.

Urednica Informativnog programa HRT-a je Katarina Periša Čakarun.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.