Doktor iz bolnice u Gazi: Ako se nešto ne poduzme, 55 beba moglo bi umrijeti

Foto: Screenshot

Liječnik u bolnici Al-Shifa pričao je za BBC o teškim uvjetima s kojima se suočavaju. Njegov intervju je obavljen prije nekoliko sati, prije najnovijih eksplozija u blizini Al-Shife, glavnog medicinskog centra tog područja.

Bolnici je ponestalo zavoja za previjanje rana, kao i igala i šipki za fiksiranje prijeloma, kaže dr. Ghassan Abu Sittah.

"Sustav se i dalje raspada. Imamo sve više ranjenika", kaže.

Zabrinjavajuća je i opskrba električnom energijom, posebice za pacijente koji su na intenzivnoj njezi. "Bez struje ova bolnica je samo masovna grobnica", kaže on. 

Bolničko osoblje radi u smjenama od 16 do 18 sati, dodao je. 

Bolnice diljem Gaze očajnički traže zalihe, a unatoč prvih 20 kamiona pomoći koji su ušli iz Egipta u subotu, gorivo nije ušlo u Gazu od početka sukoba. Ne zna se je li uspjelo ući u drugoj turi kamiona koja je ušla u Gazu sinoć.

Ugrožene bebe u inkubatorima

U nedjelju je Unicef upozorio da 120 beba u inkubatorima, uključujući 70 nedonoščadi na respiratorima, ovisi o strojevima povezanim s rezervnim generatorima koji su postavljeni kada je Gaza opskrbljena električnom energijom iz Izraela.

Direktorica dobrotvorne organizacije Medicinska pomoć za Palestince u Gazi, Fikr Shalltoot, rekla je da prijevremeno rođene bebe možda neće preživjeti ako generatori prestanu raditi.

"Na odjelu se nalazi beba stara 32 tjedna koju su liječnici uspjeli spasiti nakon što joj je majka poginula u zračnom napadu. Majka i cijela obitelj su umrli, ali beba je spašena", rekla je za BBC. 

Dramatični apel doktora iz bolnice u Gazi

Posebno je teška situacija u već spomenutoj bolnici Al-Shifa. Šef odjela neonatalne skrbi, dr. Nasser Bulbul, rekao je da nedostaje osnovnih lijekova, a gorivo bi joj moglo nestati u sljedećih 48 sati, što bi uzrokovalo prekid struje. Na odjelu radi tek deset respiratora.

"Pozivamo sve da pošalju potrebne medicinske potrepštine za ovaj kritični odjel ili se u protivnom suočavamo s velikom katastrofom. Ako nestane struje na odjelu gdje je 55 beba, izgubit ćemo sve one koji trebaju struju u roku od pet minuta", rekao je za Reuters. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.