Dolar na najnižoj razini u četiri mjeseca

Ilustracija: EPA

Posljednji ekonomski pokazatelji iz SAD-a, posebice izvješće o zaposlenosti, kao i očekivanje da će Fed u rujnu početi smanjivati kamatne stope, protekloga tjedna na svjetskim valutnim tržištima pritisnulo je tečaj dolara na najnižu razinu u više od četiri mjeseca, dok je najveće dobitke imao jen, jer je Bank of Japan nakon 17 godina počeo zaoštravati monetarnu politiku.

Dolarov indeks potonuo je prošloga tjedna 1,07 posto, na 103,21 bod, a tijekom trgovanja u petak spustio se nakratko i do 103,12 bodova, najnižu razinu od 14. ožujka.

Pritom je tečaj eura ojačao 0,51 posto prema dolaru, na 1,0912 dolara.

"Ovako izgleda strah od usporavanja rasta"

Tečaj američke valute našao se pod pritiskom slabijih od očekivanja američkih ekonomskih pokazatelja, prije svega podatka o usporavanju industrijske aktivnosti u srpnju na najnižu razinu u zadnjih osam mjeseci, te izvješća zaposlenosti u srpnju, koje je pokazalo da su američki poslodavci prošli mjesec otvorili svega 114.000 novih radnih mjesta.

Očekivalo se, naime, da ih je otvoreno 175.000. Stopa nezaposlenosti pritom je porasla s lipanjskih 4,1 na 4,3 posto.

Takvi podaci podigli su očekivanja da će Fed, koji je prošloga tjedna zadržao kamatne stope na postojećoj razini, u rujnu početi popuštati monetarnu politiku. Tržište sada špekulira da je 71 posto šanse da će Fed u rujnu sniziti kamate za pola postotnih bodova, a prije podatka o zaposlenosti smatralo se da je izvjesno njihovo smanjivanje za 0,25 postotnih bodova. 

"Ovako izgleda strah od usporavanja rasta. Tržište sada shvaća da gospodarstvo doista usporava", ustvrdio je Wasif Latif, predsjednik i glavni direktor za ulaganja u Sarmaya Partnersu.

Jen nezaustavljivo jača

Istodobno, tečaj jena porastao je prema dolaru za 4,6 posto, na 146,62 jena, najvišu razinu od veljače. Samo u srpnju jen je ostvario dobitak prema američkoj valuti od sedam posto, zahvaljujući deviznim intervencijama japanskih monetarnih vlasti i zaustavljanjem tzv. vezane trgovine, u kojoj se investitori zadužuju u jenu da bi kupovali dolarsku imovinu.

Dodatni poticaj tečaj jena dobio je u srijedu, kad je Bank of Japan podigao kamatnu stopu na 0,25 posto, najvišu razinu od 2008. godine, a signalizirao je i daljnje zatezanje dosad ultra-popustljive monetarne politike, odnosno da će smanjiti svoje izdašne kupnje japanskih državnih obveznica.

"Bio sam iznenađen tako oštrim potezom. Mislio sam da je nedavni oporavak tečaja jena smanjio pritisak na povećanje kamatnih stopa. No, čini se da BOJ želi podići kamatne stope i normalizirati politiku. To vjerojatno vodi snažnijem jenu, ali bi moglo pritisnuti japansko gospodarstvo i tržišta dionica", smatra Ben Bennett, investicijski strateg u Legal and General Investment Management.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.