Dolar ojačao, euro oštro pao

Ilustracija: Shutterstock

Na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta prošloga tjedna snažno porastao jer se smatra utočištem za kapital u nesigurnim vremenima i jer su splasnule špekulacije da će američka središnja banka oštro smanjiti kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, skočio je prošloga tjedna 2.1 posto, na 102.49 bodova, blizu najviše razine u mjesec i pol dana.

Pritom je tečaj eura prema dolaru pao 1.7 posto, na 1.0975 dolara.

Američka valuta ojačala je i prema japanskom jenu, za 4.6 posto, pa je njezin tečaj skočio na 148.70 jena.

Dolar - utočište u nesigurnim vremenima

Nakon četiri tjedna pada prošloga je tjedna vrijednost dolara prema košarici valuta zabilježila najveći tjedni skok od rujna 2022. godine.

Podršku dolaru pružala je tijekom tjedna eskalacija sukoba na Bliskom istoku, nakon što je u utorak Iran ispalio salvu raketa na Izrael kao odmazdu za izraelski pohod protiv teheranskih saveznika Hezbolaha u Libanonu.

Izrael je poručio da će odgovoriti Iranu, dok je predsjednik SAD-a Joe Biden podržao Izrael, ali poručio da ne podržava napad na iranske nuklearne lokacije kao odgovor na raketni napad Irana.

Odgovor Izraela i dalje se čeka, a ta napetost podržava dolar jer se američka valuta smatra utočištem za kapital u nesigurnim vremenima.

Dodatni poticaj dolaru pružili su snažni podaci s američkog tržišta rada. U petak je objavljeno da je u rujnu broj zaposlenih porastao za 254 tisuće, znatno više nego što se očekivalo, pri čemu je stopa nezaposlenosti skliznula na 4.1 posto.

Nakon izvješća o zapošljavanju splasnule su špekulacije o smanjenju kamata u studenome za 0.50 postotnih bodova.

Tim više što je predsjednik Feda Jerome Powell na jednom skupu ekonomista poručio da nema potrebe da središnja banka žuri sa smanjenjem kamata.

Sve to podržalo je tečaj američke valute.

Euro oslabio, inflacija u eurozoni popušta

Euro je, pak, oslabio nakon što su podaci Eurostata pokazali da je inflacija u eurozoni u rujnu skliznula na 1.8 posto, ispod ciljane razine Europske središnje banke od 2 posto.

To ECB-u otvara prostor za nastavak ciklusa smanjenja kamata, a nakon podataka koji pokazuju da gospodarstvo eurozone nije baš u zavidnoj formi, ulagači vjeruju da će ECB uskoro dodatno smanjiti kamate, već treći put ove godine.

Ishiba: Ne treba povećavati kamate

Oštar pad cijene jena prema dolaru posljedica je, pak, komentara novog premijera Shigera Ishibe da trenutna situacija u gospodarstvu ne podržava daljnje povećanje kamatnih stopa.

Ishiba je često kritizirao popustljivu monetarnu politiku japanske središnje banke, pa se očekivalo da će nakon preuzimanja vlasti inzistirati na zaoštravanju monetarne politike.

No, Ishiba je nakon sastanka s čelnicima središnje banke promijenio ploču, što je izazvalo oštar pad tečaja jena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.