Dolar oslabio, cijene nafte pale

Ilustracija: Shutterstock

Na valutnim je tržištima, vrijednost dolara prema košarici valuta skliznula s najviših razina u sedam tjedana.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 102.40 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 102.50 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 148.45 na 147.80 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1.0980 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.0970 dolara.

Cijene su nafte, pak, oštro pale, nakon jučerašnjeg snažnog rasta. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 1.47 posto, na 79.75 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1.54 posto, na 75.95 dolara.

Kineski poticaji u fokusu azijskih ulagača

Na kineskim su burzama u utorak, prvog radnog dana nakon višednevnih praznika, cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući nedavnim gospodarskim poticajima, no u Hong Kongu su oštro pale.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7.00 sati u minusu oko 1 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks skliznuo 1.2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0.2 i 5.6 posto. U Šangaju su, pak, skočile gotovo 5 posto.

Na samo početku trgovanja u Šangaju su burzovni indeksi skočili više od 10 posto, na najviše razine u više godina, no kasnije su dobici splasnuli.

Tako je prvog radnog dana nakon višednevnih praznika nastavljen snažan rast cijena dionica, koji su nedavno potaknule kineske vlasti uvođenjem novih monetarnih i fiskalnih poticaja, najvećih od pandemije, kako bi ubrzale rast gospodarstva i suzbile krizu na tržištu nekretnina.

U Hong Kongu je, pak, Hang Seng indeks na početku današnjeg trgovanja potonuo više od 10 posto, da bi se kasnije gubici smanjili.

Posljedica je to povlačenja zarade s tržišta, nakon što su prošloga tjedna cijene dionica snažno porasle.

Na ostalim azijskim burzama trguje se oprezno jer je ulagače pokolebao jučerašnji pad Wall Streeta. Dow Jones indeks oslabio je, naime, 0.94 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0.96, a Nasdaq indeks 1.18 posto.

Tako su Dow Jones i S&P 500 skliznuli s rekordnih razina, što je, među ostalim, posljedica smanjenih izgleda da će Fed nastaviti s oštrim smanjenjem kamata, nakon što ih je u rujnu srezao za 0.50 postotnih bodova.

U petak objavljeni podaci pokazali su da je situacija na američkom tržištu rada bolja nego što se mislilo, pa Fed ne treba žuriti s poticanjem rasta gospodarstva.

Osim toga, zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku, između Izraela i Irana, cijene nafte već danima snažno rastu, što bi moglo izazvati jačanje inflacije.

Zbog toga se na tržištu procjenjuje da su izgledi da će Fed u studenome srezati kamatne stope za daljnjih 0.50 postotnih bodova spali na samo 15-ak posto.

Puno je izglednije da će kamate biti smanjene za 0.25 postotnih bodova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.