Dolar oslabio

Ilustracija: EPA

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 105,70 bodova, dok je u petak navečer iznosio 105,85 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 160,85 na 160,95 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0735 dolara, dok je u petak navečer iznosila 1,0713 dolara.

Podršku euru pružili su rezultati parlamentarnih izbora u Francuskoj. Doduše, ekstremno desna stranka Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen pobijedila je u prvom krugu izbora u nedjelju, pokazale su izlazne ankete, no s manjom prednošću nego što se prognoziralo.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon što su prošloga tjedna stagnirale. Cijena barela na londonskom tržištu porasla je jutros 0,36 posto, na 85,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,37 posto, na 81,85 dolara.

Azijski ulagači oprezni na početku tjedna

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, dok ulagači analiziraju nove gospodarske pokazatelje iz najvećih gospodarstava u regiji, pri čemu je dolar ojačao prema jenu, a oslabio prema euru.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu 0,1 posto, nakon što je u prvom polugodištu porastao oko 7 posto.

Jutros je japanski Nikkei indeks oslabio 0,1 posto, a u Australiji su cijene dionica skliznule 0,4 posto. U Južnoj Koreji i Šangaju porasle su, pak, između 0,1 i 0,3 posto, dok se u Hong Kongu zbog praznika ne radi.

Ulagače je na oprez naveo revidirani podatak prema kojemu je japanski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju pao 2,9 posto na godišnjoj razini, a ne 1,8 posto, koliko je pokazala prethodna procjena.

Uz to, na niže su revidirani podaci o rastu u prethodna dva tromjesečja.

Ništa bolji podaci nisu stigli ni iz Kine. Službeno izvješće pokazalo je da je PMI indeks proizvodne aktivnosti u lipnju iznosio 49,5 bodova, isto kao i mjesec dana prije, što ukazuje na slabljenje proizvodnje drugi mjesec zaredom.

No, privatno izvješće Caixin/S&P Globala pokazalo je, pak, da je PMI indeks proizvodne aktivnosti u lipnju porastao s prethodnih 51,7 na 51,8 bodova, što predstavlja najvišu razinu tog indeksa u tri godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.