Dolar oštro pao, cijene nafte porasle

Foto: Shutterstock

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta oštro pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 103,80 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 104,26 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti potonuo s jučerašnjih 158,50 na 155,40 jena, najnižu razinu u šest tjedana.

Tako oštar pad tečaja dolara posljedica je, smatraju trgovci, novih intervencija japanskih monetarnih vlasti kako bi zaustavile slabljenje jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0940 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0925 dolara.

U fokusu ulagača bit će danas sjednice čelnika Europske središnje banke. Ne očekuje se daljnje smanjenje kamatnih stopa.

Cijene su nafte, pak, porasle drugi dan zaredom. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,42 posto, na 85,45 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,65 posto, na 83,40 dolara.

Nakon što je jučer dosegnula rekordnih 2.478 dolara po unci, jutros se cijena zlata kreće oko 2.460 dolara.

Azijske burze pale, u fokusu Kina i SAD

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u četvrtak pale jer se ulagači plaše zaoštravanja trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, nakon što je Bijela kuća najavila nove restrikcije u izvozu čipova u Kinu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u minusu 0,6 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo više od 2 posto, dok su cijene cijene dionica u Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,1 i 1,3 posto. U Hong Kongu su, pak, blago porasle.

Tako azijske burze prate jučerašnji oštar pad S&P 500 indeksa na Wall Streetu. Doduše, Dow Jones indeks ojačao je 0,59 posto, no S&P 500 potonuo je 1,39, a Nasdaq 2,77 posto.

Medijski napisi da vlada predsjednika Joe Bidena namjerava uvesti nove, stroge trgovinske restrikcije na izvoz čipova u Kinu izazvali su oštar pad cijena dionice proizvođača čipova.

Indeks tog sektora potonuo je jučer gotovo 7 posto, što je njegov najveći dnevni pad od početka 2020. godine.

Osim toga, nastavljena je rotacija kapitala iz tehnološkog sektora, koji je predvodio po rastu posljednjih godina, u sektore koji bi mogli imati više koristi od smanjenja kamatnih stopa.

Naime, na tržištu se učvrstilo mišljenje da će američka središnja banka u rujnu smanjiti kamatne stope jer inflacijski pritisci popuštaju, dok se rast gospodarstva usporava.

A to podržava rast cijena dionica u sektorima koji su dosad zaostajali.

U fokusu ulagača su i poslovni rezultati kompanija i banaka u drugom tromjesečju. Uobičajeno, većina njih izvješćuje o većim nego što se očekivalo zaradama.

Jučer je Johnson & Johnson izvijestio o boljim nego što se očekivalo rezultatima, pa je cijena dionice te farmaceutske kompanije znatno porasla.

Kako su porasle cijene dionica još nekoliko kompanija iz sastava 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.