DORH: Josipa Rimac razmjenjivala SMS-ove sa zamjenicom općinskog državnog odvjetnika

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Šibeniku potvrdilo je u odgovoru na novinarske upite da je Josipa Pleslić ex Rimac kao okrivljenica razmjenjivala poruke o kaznenom postupku koji se protiv nje vodi sa Snježanom Bajan, tadašnjom zamjenicom općinskog državnog odvjetnika u Šibeniku.

"Pretragom mobitela jedne okrivljenice u predmetu iz nadležnosti USKOK-a utvrđeno je postojanje komunikacije okrivljenice i zamjenice općinskog državnog odvjetnika u Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je u kaznenom predmetu protiv okrivljenice, iz čijeg su mobitela uzeti sadržaji te komunikacije, razmatrajući sve utvrđeno zaključio kako se u postupanju zamjenice općinske državne odvjetnice ne nalaze elementi kaznenog djela za koje bi se progon poduzimao po službenoj dužnosti", naveli su. 

Kažu da je ponašanje zamjenice neprimjereno

"Županijska državna odvjetnica u Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku je, po saznanju za tu komunikaciju, analizirala sadržaj i utvrdila da je dio komunikacije koji se odnosi na kazneni postupak protiv okrivljenice bio neprimjeren te da su se ostvarila obilježja stegovnog djela, ali da je nastupila zastara pokretanja stegovnog postupka. 

Županijska državna odvjetnica je, u odnosu na dio komunikacije iz kasnijeg razdoblja, takvo ponašanje zamjenice općinske državne odvjetnice ocijenila neprimjerenim i uzela u obzir prilikom ocjenjivanja obnašanja državnoodvjetničke dužnosti (ocjena je smanjena).

Dodajemo da je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, u vezi s gore navedenim kaznenim predmetom, obavilo pregled spisa navedene zamjenice općinskog državnog odvjetnika (ukupno 676 spisa predmeta) te je utvrđeno da je zamjenica u pregledanim predmetima postupala na jednoobrazan način te sukladno zakonskim odredbama", poručili su. 

Bajan sad radi u Zagrebu

"Pregledani spisi odnose se na davanje mišljenja na ugovore koji se odnose na stanove stečene na temelju rješenja donesenih po Zakonu o privremenom preuzimanju i upravljanju određenom imovinom, Uredbe o darovanju stanova i kuća u vlasništvu Republika Hrvatske na područjima posebne državne skrbi hrvatskim braniteljima te članovima obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, uredbe o darovanju stanova i kuća na području posebne državne skrbi (koja se odnosila na pripadnike HVO-a) i stanove darovane u svrhu stambenog zbrinjavanja temeljem Zakona o područjima posebne državne skrbi", zaključili su. 

Bajan se od lipnja prošle godine nalazi na poziciji zamjenice općinskog državnog odvjetnika u Općinskom građanskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Bajan je, prema pisanju medija iz 2017. godine, bila ključna u aferi sa stanom Josipe Rimac, zbog čega je osuđena samo Anna Marija Radić. 

Naime, Bajan je potpisala mišljenje DORH-a u kojem navodi da je Ugovor o darovanju nekretnine, odnosno spornog stana, Danijelu Rimcu, tadašnjem suprugu Josipe Rimac, valjan i da ga Državno odvjetništvo nema razloga odbiti.

Radić se spominje u porukama

Inicijali Anne Marije Radić spominju se i u dijelu poruka koje su ovih dana završile u javnosti. Jutarnji list je objavio kako je Rimac 2017. godinu dočekala na Jahorini, gdje je s obitelji bila na zimovanju. 

Rimac je tada razmjenjivala poruke s Mirjanom Čagalj, dužnosnicom Hrvatske gospodarske komore. Upravo u to vrijeme je na Županijskom sudu u Zagrebu, gdje je Ivan Turudić bio predsjednik, trebao početi postupak protiv Anne Marije Radić.

U jednoj od poruka Rimac Čagalj piše: "Ja ću u utorak u zg na kavu s Turudićem i nazad u sridu na Jahorinu."

Čagalj ju pita: "…. oho… šta s njim? Ana marija? … Ili zdravko?"

"AMR", odgovara joj kratko Rimac.

U telefonima Josipe Rimac pronađene su i poruke sa Snježanom Bajan iz 2018. godine iz kojih se čini kako je Bajan htjela napredovati uz pomoć Rimac. "Rekla sam ti… u pravu si ti, ovdje se mora sa više strana", pisala joj je. Slala joj je i poruke na Turudićev račun, govoreći između ostalog: "Dopustila si sebi da te on drži za budalu… to je i tvoj najveći problem."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.