DORH provodi izvide nad HDZ-ovcem koji pozdravlja sa "za dom spremni"

Foto: Sanjin Strukic, Patrik Macek/PIXSELL

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković ponovo je koketirao s ustaštvom i pozdravom "za dom spremni" i ponovo se za to opravdavao pozivajući se na Domovinski rat.

HDZ-ov gradonačelnik pozdravio sa "Za dom spremni", sad se opravdava

Pozvao da nas vode 'dvije rečenice koje nikad neće biti staromodne'

Franković je nazočio skupu u Cisti Velikoj, održanom uz svečano otvaranje Spomen parka, te je na kraju govora pozvao nazočne da njih i njihovu djecu "uvijek vode dvije rečenice koje nikad neće biti staromodne i koje će nas uvijek pozivati na ono što je ključno - da budemo spremni obraniti svoju domovinu."

"Te dvije rečenice, i s time ću završiti, su 'Bog i Hrvati' i 'Za dom spremni'", rekao je HDZ-ov gradonačelnik Dubrovnika, na što je dobio velik pljesak okupljenih. Zdušno mu je zapljeskao i HDZ-ov potpredsjednik vlade i ministar branitelja Tomo Medved.

Kasnije se Franković opravdavao. U odgovoru SDP-u, koji je pozvao DORH i policiju na žurnu reakciju, HDZ-ovac je posegnuo za Domovinskim ratom, kazavši da se simboli tog rata ne mogu ni na jedan način stavljati u kontekst Drugog svjetskog rata.

Ovo je ogrješivanje o zakon

I to je glupost. Kako smo nebrojeno puta ustvrdili, ZDS jest ustaški, koljački, Pavelićev pozdrav, pod kojim su ustaše učinile zvjerske zločine, pod kojim su otvarani i koncentracijski logori za djecu.

ZDS i ustašku ideologiju, isto tako, danas često koriste političari kako bi dobili poene kod radikalnih desničara, ne bi li se kasnije, kao Franković, opravdavali kontekstom. Osim što je takvo nešto izvan zdrave pameti i spada pod moralni kriminal, ujedno bi trebalo biti i ogrješivanje o zakon.

Kažimo da ni u jednom zakonu nije izrijekom navedeno da se kažnjava veličanje ustaštva. Ipak maksimalna kazna od četiri tisuće eura može se izreći onima koji remete javni red i mir na javnom mjestu "izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža" prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Pri izmjenama zakona, MUP je naveo da je analizom prekršaja protiv javnog reda i mira, u kojima je "prekršaj počinjen isticanjem određenih simbola kojima se izražava ili potiče mržnja ili uzvikivanjem ili pjevanjem navedenog pozdrava (ne navode kojeg pozdrava), utvrđeno da su u većini slučajeva počinitelji proglašeni krivima i kažnjeni novčanim kaznama. 

DORH provodi izvide

Pitali smo PU splitsko-dalmatinsku, DORH  i HDZ što su učinili po pitanju Frankovićeva istupa. Od policije nismo dobili odgovor do zaključenja teksta. Bez odgovora ostavio nas je i HDZ. DORH provodi izvide,

"Općinsko državno odvjetništvo u Splitu povodom medijskih napisa, a koji se odnose na događaj iz Vašeg upita, provodi izvide u sklopu kojih smo zatražili od nadležne policijske uprave da nas izvijeste o radnjama i mjerama koje su povodom toga poduzeli kao i o utvrđenim činjenicama", napisali su nam.

Plenković govori da to nije primjereno

O slučaju se jučer oglasio premijer Andrej Plenković, koji je kazao kako to nije bilo primjereno.

"Da je primjereno, onda bismo mi svi tako na skupovima završavali govore na taj način. Kazati Bog i Hrvati, da. A 'za dom' je bilo dovoljno. Je li se tu želio referirati na doprinos HOS-a u Domovinskom ratu, što ja shvaćam iz njegove naknadne izjave medijima, to je u redu.

Poštujemo svakog branitelja koji se borio za slobodu Hrvatske. Ali niti je politika HDZ-a niti vlade da bilo tko od nas završava govore tim pozdravom", rekao je Plenković.

Klasić: ZDS je ustaški pozdrav, ovaj čovjek mora biti drastično kažnjen

A kako bismo pomogli Frankoviću da shvati zbog čega se ne radi o nečemu povezanom s Domovinskim ratom, kontaktirali smo povjesničara Hrvoja Klasića.

"Za dom spremni je ustaški pozdrav. To nije stari ustaški pozdrav i nitko ga prije ustaša nije koristio, nego su ga izmislili ustaše i bio je službeni pozdrav u NDH.

Da podsjetim one koji ne znaju, ustaše su bili hrvatska varijanta fašista, ustaše su bili kolaboracionisti i do zadnjeg dana saveznici Adolfa Hitlera i Benita Mussolinija, provodili su rasne zakone i genocid nad građanima vlastite države.

Onaj tko 2024. uzvikuje ustaški pozdrav, imajući sve ovo u vidu, taj čovjek mora biti drastično kažnjen od pravosuđa, odnosno u svakom slučaju mora biti politički drastično kažnjen", rekao je Klasić.

"HOS je ZDS preuzeo od ustaša"

"Kad kažem da je ZDS ustaški pozdrav, to znači da je on i 1991. godine korišten kao ustaški pozdrav. Oni koji ga počinju koristiti 1991., nisu ga izmislili nego su ga preuzeli od ustaša. To što se neki od njih ne nazivaju ustašama, iako se većina hvali ustaštvom, ne znači da pozdrav nije ustaški. Uostalom, onima koji su HOS osnivali, svako pozivanje na ustaštvo je ponos", još je rekao.

Ističe da u Hrvatskoj nije problem je li nešto ustaško ili nije jer mi imamo previše dokaza da znamo je li ili nije.

"U Hrvatskoj je stvar u tome je li nama smeta činjenica što je nešto ustaško. Mislim da smo u ovom slučaju dobili odgovor. Ljudima iz HDZ ne smeta da je nešto ustaško, unatoč svim povijesnim argumentima i dokazima. Čak je i Zlatko Hasanbegović, kao i neki desničarski povjesničari, kazao kako pozdrav nije postojao prije ustaša.

"Ovo je šteta Hrvatskoj"

"Onaj tko taj pozdrav i dalje govori čini veliku štetu Hrvatskoj i našem turizmu. Ovo govori gradonačelnik Dubrovnika, zamislimo kakve bi to efekte imalo u turističkim krugovima ako bi se za to pročulo", kazao je.

Klasić je podsjetio gradonačelnika Dubrovnika na jednu, kako je rekao, pogrešnu analogiju.

"On se poziva na ' slavu Ukrajini' i kaže da je 'slava Ukrajini' zloupotrijebljena. Kad je nastala, ona jest zloupotrijebljena, ali kad je nastala, nju ne stvaraju nacistički kolaboracionisti, ona kao takav pozdrav postoji puno prije nacizma. 'Za dom spremni' ne postoji. ZDS nije stari hrvatski pozdrav, ZDS je nastao od strane ustaša", dodaje.

Frankoviću ovo nije prvi put

U ovom slučaju bitno je spomenuti kako ovo nije prvi put da Franković izražava oduševljenje ustaškom ideologijom, koliko god je on gurao pod očito dovoljno dugačak tepih rata iz 1991. godine.

>>HDZ-ovac na Fejsu brani ZDS pričom o Jugoslaviji. Početkom rata imao je 9 godina

Franković je prije dvije godine napravio selfie odjeven u maskirnu majicu koja na rukavu ima grb HOS-a. On je selfie objavio na svojem Facebook storyju. I tada je tvrdio kako nije pozirao s ustaškim znakovljem, nego sa znakovljem iz Domovinskog rata.

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Na ulazu u dubrovačko naselje Mokošica nalaze se grafiti brigadirskih postrojbi, među kojima je i HOS. "Za dom spremni" tako dočekuje sve one koji ulaze u najmnogoljudnije gradsko naselje. Franković je više puta branio postojanje tog grafita.

Osim toga, recimo i da je Franković gradonačelnik koji je organizirao koncert Thompsona na Stradunu 2019., povodom Dana dubrovačkih branitelja, kad je cijelim Stradunom odjekivalo "Za dom spremni", ali i kad je razvijena golema zastava HOS-a, na kojoj također stoji ustaški pozdrav.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.