Doznajemo: Počinje postupak protiv HDZ-ovca kojem smo otkrili plagirani doktorat

Foto: FaH

FAKULTETSKO vijeće osječkog Ekonomskog fakulteta jednoglasno je usvojilo prijedlog Uprave "o pokretanju postupka provjere pravovaljanosti provedbe postupka stjecanja doktorata znanosti dr. sc. Vice Mihanovića", izjavio nam je Boris Crnković, dekan osječke Ekonomije. Postupak je sada s Fakulteta prešao u nadležnost Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, čijem je Senatu upućen fakultetski prijedlog.

Plagirao na nekoliko desetaka mjesta

Povod svemu je Indexovo otkriće da je Mihanović, HDZ-ov gradonačelnički kandidat u Splitu, na nekoliko desetaka mjesta u doktorskoj disertaciji Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja, obranjenoj u veljači 2018. godine, prisvajao tuđe definicije i zaključke bez navođenja izvora. Pobrojali smo brojne primjere. Uz to, Mihanovićeva disertacija ima i veliki broj pogrešaka te poneku potpuno nesuvislu rečenicu poput već glasovite: "Teorijska paradigma rasta trajnog propusnosti izazvala je operativna, društvena i ekološka zabrinutost, s obzirom na rizik od prekomjernog kapaciteta i disekonomija razmjera." Riječ je o loše prevedenoj rečenici iz stručnog članka talijanskih autora objavljenog na engleskom jeziku. 

Ekskluzivno: HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita je plagirao doktorat

Dekan Crnković potvrdio nam je da se o aferi očitovala i Mihanovićeva mentorica Ivana Barković Bojanić, no nije otkrio što je napisala. Članovi stručnog povjerenstva za obranu disertacije bili su predsjednik Joško Dvornik te Željko Turkalj i Mane Medić. Nakon što je u Osijeku doktorirao, Mihanović je izabran u znanstveno-nastavno zvanje docenta te je u prosincu 2019. godine na splitskom Pomorskom fakultetu postao predavač na kolegiju Financiranje u brodarstvu, gdje radi "u dopunskom radnom vremenu". Predstavljajući ga u veljači, Andrej Plenković, predsjednik vlade i HDZ-a, izjavio je da je Mihanović izvanredno rješenje za Split i zato što ima "zavidnu akademsku karijeru".

O Indexovim otkrićima Mihanović dosad nije rekao ništa ozbiljno. Kad smo ga prvi put upoznali s temom teksta, odgovorio je: "Poštovani, ja sam u kampanji i radim svoj posao, a očito je da ste i vi u kampanji i da radite svoj posao. Želim vam puno uspjeha. Srdačan pozdrav."

Aktivistički portal i druge bajke

Nakon što smo objavili tekst, oglasio se na Facebooku. Napisao je: "Ne pada mi na pamet komentirati konstrukcije i podvale aktivističkog portala čija je jedina zadaća difamacija osoba i institucija koje se ne uklapaju u njihov aktivističko-rušilački svjetonazor."

Potom se demantirao pa se ipak upustio u komentiranje: "S njima će komunicirati moj odvjetnik i oni će svoje tvrdnje morati dokazati na sudu. Sve što sam u životu radio, radio sam časno i pošteno, pa tako i svoju doktorsku disertaciju. Cilj ovog napada, po njihovom poznatom obrascu, je pokušaj moje osobne diskreditacije. Kad mi ništa ne mogu pronaći onda su se uhvatili citata iz doktorata. Na žalost autora ovog pamfleta i njegovih nalogodavaca, u tome neće uspjeti. Bez obzira na ovakve i slične napade, koje očekujem i u nastavku kampanje, ustrajat ću u onome što sam započeo i u tome me neće pokolebati ma što izmišljali i konstruirali."

Mihanovićev nam se odvjetnik zasad nije javio. Dođemo li do suda, reći ćemo mu u lice: "Teorijska paradigma rasta trajnog propusnosti izazvala je operativna, društvena i ekološka zabrinutost, s obzirom na rizik od prekomjernog kapaciteta i disekonomija razmjera."

Neka se zna.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.