Imamo dokument: Pravobranitelj još ljetos utvrdio diskriminaciju u vrtiću u Metkoviću

Foto: Google Maps

O SLUČAJU Luke (6), dječaka s autizmom koji je upisan u Dječji vrtić Metković na pola sata dnevno, tri dana u tjednu, oglasio se i pravobranitelj za djecu s invaliditetom.

U priopćenju se navodi da je pravobranitelj dva puta slao dopis Dječjem vrtiću Metković, u kojem navodi svoju preporuku i mišljenje o određenom vremenu i trajanju boravka djeteta u predškoli. Također se navodi da su o svemu obavijestili Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih te prosvjetnu inspekciju.

>> Majka dječaka kojem su dali pola sata vrtića dnevno: Kad dođem po njega, kaže "No"

"Luki bi svakako pomoglo uključivanje u predškolu"

Index je sada došao u posjed dvaju dopisa koje je pravobranitelj poslao Dječjem vrtiću Metković. U prvom, poslanom 26. kolovoza ove godine, stoji preporuka da se malog Luku upiše u vrtić.

> Inspekcija poslana u vrtić koji je dječaku s autizmom dao pola sata dnevno

"S obzirom na to da je riječ o djetetu koje je sljedeće školske godine školski obveznik i moguće će krenuti u prvi razred osnovne škole smatramo da bi svakako trebalo uvažiti i preporuke za uključivanje u dječji vrtić radi socijalizacije.

Naime, isto je bitno za svako dijete, a Luki bi svakako i u odnosu na prirodu njegovih teškoća u razvoju, uključivanje u predškolski program odgoja i obrazovanja svakako pomoglo u lakšem uključivanju u obrazovanje", stoji u dopisu pravobranitelja za osobe s invaliditetom.

"Pravilnik o upisu djece u DV Metković ima dvije odredbe koje su - diskriminatorne"

U drugom dopisu, poslanom 29. kolovoza ove godine, stoji mišljenje pravobranitelja da su dijelovi Pravilnika o upisu djece u Dječji vrtić Metković - diskriminatorni.

Preciznije, osvrće se na odredbe u članku 14. i 17. Pravilnika koje se odnose na upis djece s teškoćama u razvoju. 

"Pravilnikom se osigurava direktan upis djece s teškoćama u razvoju, ali pod uvjetima individualne procjene stručnog povjerenstva vrtića što predstavlja odvojeni postupak upisa, odnosno upisa koji nije jedan upisu ostale djece i na ravnopravnim osnovama.

 

Ako je odlučeno da djeca s teškoćama u razvoju imaju direktan upis, onda se on ostvaruje tako da se djetetu omogućava upis i osigurava potrebna razumna prilagodba ako su stručnjaci koji prate dijete dali mišljenje da dijete može pohađati vrtić i nije potrebno uključivanje u ustanove socijalne skrbi ili zdravstva zbog pojačane rehabilitacije i habilitacije. 

Pravobranitelj tražio žurno mijenjanje pravilnika

No kako je definirano u članku 14. i članku 17. Pravilnika postoji sumnja da se djeca s teškoćama u razvoju diskriminiraju s osnove teškoća u razvoju/invaliditeta kao i ako se ne osiguravaju potrebni uvjeti odnosno razumna prilagodba što je ponovno diskriminacija", stoji u dopisu pravobranitelja poslanom vrtiću u Metkoviću.

Na kraju dopisa pravobranitelj za osobe s invaliditetom "urgira i predlaže žurnu izmjenu odredbi Pravilnika za upis djece u Dječji vrtić Metković te uklanjanje moguće nastale diskriminacije upisa djece s teškoćama u razvoju koja je nastala s osnove primjene Pravilnika".

Index je poslao upit ravnateljici Dječjeg vrtića Metković Julijani Bebić o tome je li se pristupilo promjeni spornih odredbi iz Pravilnika i ako nije, zašto nije.

"Pravilnik za upis djece u Dječji vrtić Metković je usklađen s Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju, te isti nemamo potrebu mijenjati", odgovorila je ravnateljica Bebić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.