KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Doznajemo: Vlada planira kazniti Milanovića i sve koji odbijaju uvesti covid-potvrde

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković na sjednici vlade objavio je kako vlada planira uvesti sankcije oko covid-potvrda. 

Rekao je kako sankcije čekaju "one koji se ponašaju kao da odluka Stožera ne postoji".

Plenković: Naložio sam ministrima da uvedemo sankcije za ove koje će se ponašati tako da odluke koje Stožer donosi bagateliziraju, ignoriraju i pozivaju na neposluh

"Na prosvjede potiču politički eksponirani ljudi, ne vjerujem da je njima bris problem. Pogotovo onima koji potiču na prosvjede, a primili su jednu, dvije ili tri doze. Zaštićeni su kao lički medvjedi, a potiču na neposluh. Zato sam naložio ministrima da uvedemo sankcije za ove koje će se ponašati tako da odluke koje Stožer donosi na temelju zakona bagateliziraju, ignoriraju i pozivaju na građanski neposluh. To ne dolazi u obzir", rekao je.

Plenkovićeva vlada želi kažnjavati Bulja i druge lokalne čelnike koje odbijaju uvesti covid-potvrde

Index doznaje kako se Plenkovićeva najava o uvođenju sankcija oko covid-potvrda odnosi na čelnike gradova, općina ili institucija koji se oglušuju na odluku o obveznim covid-potvrdama i odbijaju je provesti. 

Naime, trenutno nema zakonskog uporišta za kažnjavanje lokalnih čelnika poput sinjskog gradonačelnika Mire Bulja koji je rekao kako on u Sinju neće provoditi odluku o obveznim covid-potvrdama te je pozvao građane da usluge lokalnih institucija koriste kao prije odluke Stožera. Bojkot odluke o covid-potvrdama objavili su i načelnik Primoštena Stipe Petrina te gradonačelnik Čabra Antonio Dražović. 

Iz vlade planiraju kažnjavati i Milanovića

Vlada planira promijeniti zakone kako bi ih mogla kazniti. Po trenutnim odredbama sankcije može snositi šef lokalnog stožera zbog neprovedbe mjera, ali ne i lokalni politički čelnik. To Plenkovićeva vlada namjerava u najkraćem roku promijeniti zakonskim izmjenama. 

No iz vlade nam je neslužbeno potvrđeno da bi sankcije koje planiraju uvesti obuhvaćale i predsjednika Zorana Milanovića koji je objavio da covid-potvrde neće uvesti u Ured predsjednika. Kako to točno planiraju izvesti, nije još posve jasno.

Nakon otvorenog dijela sjednice vlade trebali bi se definirati detalji, a nakon toga su planirane i izjave za medije.

Plenković: Misle da su pametni, a nisu pametni

"Tu ćemo biti čvrsti i ustrajati u ovome i zato očekujem promjene zakona, prekršajne sankcije za one koji misle da su tako jako pametni, pametniji nego većina ljudi na svijetu. E nisu. Nisu pametni. Demagogija, populizam i podilaženje nepotrebnim strastima nisu normalni ni korektni. Ako imaju neku drugu političku ambiciju, onda neka to kažu, nego da glume velike slobodare, a zaštićeni su booster dozom kao lički medvjedi", rekao je Plenković na sjednici vlade.

"Razumijemo da se netko ne želi ili ne može cijepiti, ali onda sudjelujte u životu tako da imate potvrdu", dodao je na kraju. 
 

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.