Doznajte koliko će vam rasti netto plaća (jer će vas država manje pljačkati)

Foto: FAH

MINISTAR financija Zdravko Marić najavio je sinoć velike promjene u idućih nekoliko godina. Marić je ponudio odgovor o tome koliko će plaće biti više od siječnja 2017. godine te kome.

"Vi znate da je ideja bila od samog početka da se napravi jedna cjelovita, sveobuhvatna reforma. Porez na dohodak je jedan od segmenata. A ono što smo već ranije komunicirali, pri tome i dalje stojimo. Dakle, najviši dohodci, ona najviša stopa, tu će doći sigurno do neke korekcije. Ali, mi želimo zadržati socijalnu pravednost, tako da se to ukupno moguće porezne rasterećenje, kada kažem ukupno moguće, vi znate da ja kao ministar financija sigurno neću dovoditi u pitanje proračunsku i politiku javnog duga. Dakle, sve što je u našim projekcijama sadržano da je moguće podnijeti već u 2017., mi ćemo probati sprovesti u djelo tako da će tu promjenu osjetiti velika većina građana. Kod poreza na dohodak moram vrlo jasno reći, dakle, u ovom trenutku nekih 915 tisuća građana nije uopće u poreznim škarama. Svim ovim našim izmjenama, taj broj će se povećati na milijun i pol", kazao je, a prokomentirao je i promjene koje očekuju najugroženije - one koji imaju ispod četiri tisuće kuna plaću.

"Što se tiče poreza na dohodak, dakle, dobar dio njih već u ovom trenutku nije u poreznim škarama, ali upravo zato koristim taj pojam sveobuhvatne i cjelovite porezne reforme jer će podići njihov raspoloživi dohodak nekim zahvatima u drugim sustavima, prije svega u sustavu PDV-a. Dakle, što se tiče opće stope PDV-a, ona nije za prvu ruku, u prvom koraku, ali je moguće napraviti određeno redefiniranje stopa", kazao je.

Koliko će rasti plaće?

Progovorio je i o kalkulacijama rasta plaća.

"Imamo kalkulacija, preko šezdeset scenarija koje smo napravili. Osmijeh je na mom licu, došli smo do konačnog rješenja, i to konačno rješenje u ponedjeljak prezentiramo na razini Vlade. Nakon toga ćemo ići s detaljima, naravno ako dobijemo prolaznu ocjenu. Doći će do promjene i razreda, doći će do promjene i stopa i u svakom slučaju velika većina građana će to osjetiti kao povećanje plaća.

Dakle, sveobuhvatnom i cjelovitom poreznom reformom velika većina će osjetiti pozitivne pomake", odgovorio je na pitanje o tome rastu li plaće svim Hrvatima od 1. siječnja.

Prema Marićevoj poreznoj reformi ključna je stavka povećanje neoporezivog dijela dohotka s 2600 kuna bruto na 3750 kuna bruto. Dakle, na prihod do 3750 kuna više se neće plaćati porez. Kako će to utjecati na neto plaću?

To znači da će onaj tko sada prima neto plaću od 3000 kuna i bruto plaću od 3826 kuna, te uz prirez od 10 posto, dobio bi 60 kuna više.

Onaj tko sada prima neto plaću od 5000 kuna i bruto plaću od 6845 kuna, dobio bi plaću od 5247 kuna.

Onaj tko prima prosječnu neto plaću u Hrvatskoj od 5686 kuna i prosječnu bruto plaću od 8028, sada bi dobio 6000 kuna.

Ako radnik sada ima plaću od 7000 tisuća kuna neto, odnosno 10.293 kune bruto, onda bi mu povećanje neoporezivog dijela plaće donijelo 7314 kuna. Radnici koji primaju 10.000 kuna neto plaće, dobit će odnosno 15.466 bruto, dobit će plaću od 10.314 kuna.

Što je bruto, a što netto plaća?

Bruto plaća je iznos plaće koju vam poslodavac daje kao naknadu za obavljeni rad. Dakle, novac koji djelatnici zarade radeći za poslodavca je plaća ili osobni dohodak. Djelatnik zaradi bruto iznos plaće. Poslodavac je dužan napraviti obračun plaće kako bi u ime radnika uplatio zakonom propisane poreze i doprinose, a radniku isplatio neto plaću.

Detaljno o tome pročitajte ovdje.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.