DP-ov ministar demografije: Država će pomoći majkama da ostanu doma

Screenshot: N1

Ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić (DP) na N1 televiziji je komentirao mjere koje misli provesti u cilju povećanja nataliteta i povratka hrvatskih iseljenika.

Tijekom predstavljanja savjetnika i najave skorašnjeg paketa mjera, ministar je usporedio poticaje poljoprivrednicima s porodiljnim naknadama.

“Volim slikoviti izričaj i ta usporedba je sigurno išla u tome koliko se malo ulaže u obitelj, a posebno pronatalitetnu politiku. Naravno da ćemo na tome raditi i naravno da mi nije bila intencija omalovažiti rad naših poljoprivrednika. Ni blizu. Ali, brojke su takve. I poljoprivrednici imaju djecu”, rekao je Šipić pa nastavio: “Založit ćemo se da naknada bude veća od 309 eura. Naš je cilj podići to za sto posto.”

"Domovinski pokret, a ni ja, nikad nismo bili u Srednjem vijeku"

Ustvrdio je da će uskoro stići paket mjera. Ali, već sad sigurno ima otprilike neke iznose “na papiru”.

“Jedan od prijedloga je značajnije pomoći obiteljima i majkama, posebno u smislu prava izbora žene da ostane doma. Paket je spreman", rekao je.

“To je međuresorno pitanje i kod ministra Piletića imamo sljedeći tjedan sastanak na tu temu. Uvažavamo pravo žene, majke, da radi od doma. Ići ćemo u istom smjeru kao druge zemlje. Domovinski pokret, a ni ja, nikad nismo bili u Srednjem vijeku, kako nas se pokušava pozicionirati. Svakako, roditeljstvo je odgovorno, majčinstvo je najodgovornija uloga koju čovjek može imati. Jer, bez majki neće biti nas, bez majki neće biti ovog naroda”, rekao je Šipić.

"Ukidanje poreza povratnicima je minimum minimuma"

Ministrov prijedlog o ukidanje poreza na dohodak svima koji bi se vratili u Hrvatsku, a proveli su barem dvije godine u inozemstvu, naišao je na kritike.

“Riječ je o minimumu minimuma, najmanje što možemo. Postavio bih protupitanje, što imamo sad od tih naših ljudi? Čime doprinose? Jesu li se vratili? Troše li ovdje? Lako je izračunati što to mi gubimo oslobađanjem tih ljudi poreza na dohodak. To je mjera koja pokazuje da smo spremni i prvi korak.

Želimo olakšati povratak i otkloniti barijere, suziti probleme koji se nameću, a to je da ih mi kočimo u povratku. Želimo da naši povratnici već prvim dolaskom u bilo kojoj policijskoj upravi mogu riješiti pitanje statusa, privremenog ili povratka. Želimo da odmah po prijavi mogu ići realizirati što žele. Tako se mogu otkloniti kritike da migranti imaju više prava nego naši ljudi", rekao je Šipić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.