DP-ov novi ministar gospodarstva ima 22 nekretnine

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Novi ministar gospodarstva Ante Šušnjar (Domovinski pokret) objavio je svoju prvu imovinsku karticu. Vlasnik je i suvlasnik 22 nekretnine od kojih se mnoge nalaze u Hercegovini.

Šušnjar je u vladu ušao kao odvjetnik-partner u odvjetničkom društvu Potočnjak & Šušnjar d.o.o., a za razliku od ostale dvojice ministara iz Domovinskog pokreta, nije imao političkog iskustva izuzev stranačkih pozicija.

Član je Domovinskog pokreta od njegova nastanka 2020. godine. U istoj stranci trenutno obnaša funkcije člana predsjedništva, Domovinskog odbora i Suda časti.

Plaća mu je 2400 eura, naslijedio ušteđevinu

Šušnjar prima neto plaću od 2402 eura, a godišnje od "samostalne djelatnosti" zaradi još 8602 eura. Njegova supruga radi u KBC-u Dubrava za neto plaću od 2599 eura. Supruga je od edukacijske djelatnosti zaradila dodatnih 1800 eura te je dobila 165 eura od drugog dohotka.

Kredite i dugove nemaju.

Ministar ima i 130.000 eura štednje, kao i dodatnu štednju od 90.000 konvertibilnih maraka (oko 46.000 eura). Novac je, navodi se u kartici, dobio nasljedstvom.

Šušnjar je vlasnik trećine Odvjetničkog društva Potočnjak i Šušnjar.

Osam kuća i stan u Zagrebu

DP-ov ministar ima cijeli niz nekretnina u BiH. U Posušju je vlasnik kuće s okućnicom ukupne površine od 3179 kvadrata. Kuću je procijenio na 30.000 eura i kupljena je štednjom.

Zajedno s trećim osobama je suvlasnik još pet kuća u Posušju. Dvije od njih je procijenio na 300.000 eura, a sve zajedno su procijenjene na 700.000 eura.

Vlasnik je i kuće u zagrebačkim Remetama koja zajedno s okućnicom ima 857 kvadrata. Procijenjena je na 150.000 eura. Dobio ju je darovnim ugovorom.

U Zagrebu ima i stan od 146.85 kvadrata, procijenjen na 400.000 eura. Kupio ga je novcem koji je posudio od pokojnog oca.

Šušnjar je vlasnik 50% kuće s okućnicom u Lokvi Rogoznici. Ukupna površina je 230 kvadrata, a procijenjena vrijednost je 800.000 eura. Dobio ju je darovnim ugovorom.

Šušnjar u imovinskoj kartici navodi da nema automobil.

Vlasnik je livada, oranica, voćnjaka i šume

Od štednje je Šušnjar kupio voćnjak u Lokvi Rogoznici, dvije livade u Mariji Gorici, livadu u Posušju kao i šumu u istom gradu u Hercegovini. Darovnim ugovorom dobio je oranicu u Posušju, kao i livadu u Sevidu. U nasljedstvo je pak dobio tri oranice i tri livade u Posušju.

Krenimo redom. Šušnjar je vlasnik oranice u Posušju od 642 kvadrata koju je procijenio na 1500 eura. Dobio ju je, naveo je, darovnim ugovorom.

Trećinu oranice veličine 1516 kvadrata, također u Posušju, dobio je u nasljedstvo, a vrijednost svog dijela procijenio je na 10 tisuća eura.

Od štednje je kupio 12.50 posto šume u Posušju. Preciznije - 11.055 kvadrata. Vrijednost je procijenio na 20 tisuća eura.

Ministar je vlasnik trećine livade od 480 kvadrata u Posušju koju je dobio u nasljedstvo. Vrijednost je procijenio na 1500 eura.

Nadalje, od štednje je kupio i 75 posto livade u Posušju, čija je ukupna površina 1505 kvadrata. Približna vrijednost iznosi 7500 eura.

Nasljedstvom je dobio 11.11 posto oranice u Posušju ukupne površine 3628 kvadrata, vrijedne pet tisuća eura.

Osim toga i trećinu livade u Posušju, čija je ukupna površina 35.393 kvadrata. Vrijednost joj je procijenio na 100 tisuća eura.

Nije tu kraj livadama koje je ministar dobio u nasljedstvo. Ima, nadalje, 1.98 posto livade - također u Posušju. Njezina ukupna površina iznosi 2727 kvadrata, a Šušnjar je procijenio vrijednost na tri tisuće eura.

Naslijedio je i 3.97 posto oranice veće od četiri tisuće kvadrata, a vrijednost joj je procijenio na 10 tisuća eura.

Osim oranica, šuma, njiva i livada u BiH, ministar je vlasnik livada i u Hrvatskoj. Naime, od štednje je kupio malo više od tisuću kvadrata livade u Mariji Gorici. Tržišnu vrijednost procijenio je na 20 tisuća eura.

U Mariji Gorici, također, ima 139 kvadrata livade, također kupljene od štednje, koju procjenjuje na 2500 eura. Livadu ima i u Sevidu, a 580 kvadrata stekao je darovnim ugovorom i procijenio na 50 tisuća eura.

Voćnjak u Lokvi Rogoznici površine 2214 kvadrata kupio je od štednje, a vrijednost mu procijenio na 30 tisuća eura.

Bavio se uglavnom trgovačkim i radnim pravom

Ante Šušnjar rođen je 1983. godine u Mostaru. Oženjen je, ima dva sina i kćer. Govori engleski jezik i služi se njemačkim jezikom.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu 2006. godine. Pravosudni ispit položio je 2009. godine, a godinu dana poslije upisan je u imenik odvjetnika Hrvatske odvjetničke komore. Pored odvjetničkih poslova, od 2020. godine obavlja i poslove stečajnog upravitelja.

Svoju profesionalnu karijeru novi je ministar započeo kao odvjetnički vježbenik u odvjetničkom društvu Bogdanović, Doliči & partneri d.o.o., u kojem se pretežno bavio zastupanjem inozemnih klijenata u području korporativnog prava, bankarskog i financijskog prava, vlasničkopravnih odnosa i rješavanja sporova.

Od 2010. do 2012. radio je kao samostalan odvjetnik, a od 2012. je bio odvjetnik-partner u odvjetničkom društvu Potočnjak & Šušnjar d.o.o., koje zastupa domaće klijente pretežno u području trgovačkog prava i prava društava, radnoga prava, transakcija s nekretninama te rješavanja sporova i arbitraža.

Kako se navodi u njegovu životopisu, polaznik je predavanja, radionica i seminara radi trajnog stručnog usavršavanja odvjetnika pri Hrvatskoj odvjetničkoj komori i stečajnih upravitelja pri Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.