DP-ovac: Da je SDSS na vlasti, Ćelap ne bi bio uhićen

Foto: SDSS

Tomislav Josić, saborski zastupnik DP-a, koalicijskog partnera HDZ-a, izrazio je u četvrtak zadovoljstvo što je, zbog sumnje na počinjeni ratni zločin, uhićen Dragutin Ćelap (70), predsjednik SDSS-a Topusko, ali i iskazao uvjerenje da se to "ne bi dogodilo da je SDSS na vlasti".

"Vjerujem, da je (SDSS) sada na vlasti, ne bi bio priveden", izjavio je Josić u saborskom govoru na slobodnu temu zapitavši se koliko je članova SDSS-a uhićeno dok je SDSS bio na vlasti.

"Takvih kao on ima puno i to je razlog zašto smo protiv SDSS-a", rekao je zastupnik i izrazio nadu da će se polako "početi odmotavati klupko" i uhićivati osobe koje su činile ratne zločine.

Josić je citirao dokumente iz arhive tzv. RSK, do kojih je došao umirovljeni pukovnik HV-a Ivica Pandža Orkan, a iz njih se vidi da je Ćelap bio snajperist tzv. Srpske vojske Krajine i da je dobio pohvalu od zapovjednika "3. partizanskog bataljuna" jer se "iskazao kao stabilna i hrabra osoba, pri čemu imponira njegova hladnokrvnost i odlučnost".

Ćelap se posebno istaknuo u prvom i drugom napadu na Topusko u ljeto 1991. kad je akcijom jedinice u kojoj se nalazio "u Velikoj Vranovini likvidirano oko 30 pripadnika MUP-a i ZNG", a "po oslobađanju Lasinje u izviđačkim aktivnostima likvidirao je tri neprijateljska vojnika", rekao je Josić.

"Nedavno viđen kako sjedi s Pupovcem i Šimpragom"

Josić kaže i kako je Ćelap "nedavno viđen kako sjedi na sastanku s Pupovcem i Šimpragom, da je korisnik poljoprivrednih poticaja te da mu je 2020. i 2021. isplaćeno oko 50 tisuća kuna".

SDP-ov Boris Piližota (SDP) pita ministra zdravstva zašto je odluka o obavljanju posebnih poslova pružanja skrbi pacijentima oboljelim od covida bila na snazi još 15 mjeseci nakon proglašenja prestanka epidemije covida u Hrvatskoj.

Također ga zanima koliko je djelatnika iz sustava zdravstva, socijalne skrbi, oružanih snaga i službenika kaznenih tijela primilo posebnu nagradu tijekom tih 15 mjeseci, koja iznosi 10 posto osnovne plaće.

"Koliko je novca i po kojim kriterijima potrošeno u tom razdoblju?" pitao je zastupnik koji kaže da je naš zdravstveni sustav devastiran, da mu se dug svake godine povećava za 150 do 200 milijuna eura.

Loris Peršurić (IDS) poziva da se hitno poduzmu koraci i riješi problem s Hrvatskom poštom, odnosno problem "sustavnog kašnjenja" računa, socijalne pomoći, mirovina.

"Građani plaćaju kazne jer nisu na vrijeme dobili račune, poziv na sastanak stiže im nakon održanog sastanka, ne mogu se na vrijeme pojaviti na sudskim ročištima, na liječničkim pregledima", nabrojao je zastupnik.

Dalija Orešković (DOSIP) opovrgava tezu HDZ-a da je Zakon o lobiranju, koji je na snazi od 1. listopada, dobar iskorak u borbi protiv korupcije. "Nije, a to nije bio ni cilj kod donošenja zakona, glavna mu je svrha da se s lobista i lobiranja skine stigma", kaže zastupnica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.