Državu danas vodi vitez Reiner

Foto: Hina/Face in hole

PREMIJER Andrej Plenković danas će u Moskvi navijati za Hrvatsku u utakmici protiv Engleske. Međutim, neće biti sam. Uz premijera, u Rusiju će odletjeti i predsjednik sabora Gordan Jandroković. Kako je Index jučer doznao iz vlade, premijera i predsjednika sabora na polufinale će pratiti i ministri Marko Pavić te Zdravko Marić. 

>> Iz vlade napokon objavili tko sve ide u Rusiju i za čije pare

Predsjednica će ipak propustiti ovu utakmicu. Kolinda Grabar-Kitarović danas sudjeluje na NATO summitu u Bruxellesu. S obzirom na to da su tri ključne osobe iz državnog vrha (premijer, predsjednica i predsjednik sabora) danas izvan zemlje, tko je onda ostao voditi državu?

Hrvatsku danas vodi vitez

Upravljanje Hrvatskom danas pada na sljedećega u hijerarhijskom poretku - potpredsjednika sabora i viteza Viteškog reda Svetog Groba Jeruzalemskog Željka Reinera.

>> Što Reiner uopće izvodi s tim viteštvom?

Prema Ustavu Republike Hrvatske, predsjednik, odnosno predsjednica, u slučaju odsutnosti, bolesti ili godišnjeg odmora može ovlastiti predsjednika sabora da ga zamjenjuje. Njonjo je, rekli smo, danas na stadionu u Moskvi. 

Kako nalažu saborska pravila, Jandroković ovlašćuje jednog od svojih potpredsjednika da uskoče na njegovo mjesto. Hrvatski sabor ima pet potpredsjednika; Željka Reinera, Milijana Brkića, Božu Petrova, Furia Radina i Sinišu Hajdaša Dončića.

Članak 34. saborskog poslovnika propisuje da zamjenik treba biti netko iz parlamentarne, u ovom slučaju HDZ-ove većine. Vaso Brkić je na službenom putu u Izraelu, dok je Furio Radin poslan na 27. godišnje zasjedanje Parlamentarne skupštine OESS-a u Berlinu. 

Preostaju Mostov Petrov, SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić i HDZ-ov vitez. Kako smo već naveli, poslovnik nalaže da predsjednik sabora bira zamjenika iz parlamentarne većine, a u ovom slučaju, to je Željko Reiner.

"Dobro čuvana zemlja"

Kad su ga novinari u saboru upitali za komentar povjerene mu dužnosti, Reiner se nasmijao.

"To uopće danas nije pitanje. U današnje doba komunikacija, ja vas uvjeravam da je i zemlja i dalje dobro čuvana i da oni u svakom trenutku znaju što se ovdje događa i mogu reagirati u svakom trenutku", rekao je Reiner. 

Na upit novinarke jesmo li u dobrim rukama, vitez je odgovorio: "Apsolutno."

Dodao je kako će većinu plenarnih sjednica voditi on, dok će dio preuzeti kolege iz oporbe. Naglasio je kako će gledati utakmicu i navijati za Hrvatsku.

"Što se tiče gledanja utakmica uživo, moram priznati da je meni draže gledanje utakmica na televiziji jer, iako je poseban ugođaj, naravno, biti na utakmici uživo, pogotovo takvog tipa, s druge strane sve puno bolje vidite na televiziji. One najzanimljivije akcije, ne samo golovi, ponavljaju se iz raznih kuteva, više puta. Moram priznati da već jako dugo nisam bio na utakmici nego ih gledam na televiziji", ispričao je potpredsjednik sabora i vitez Viteškog Reda Svetog Groba Jeruzalemskog Željko Reiner.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.