Dužnosnik UN-a: Države ne mogu i ne smiju prihvatiti ovo što radi Izrael

Foto: EPA

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Volker Turk rekao je da je okončanje rata u Gazi prioritet te pozvao zemlje da reagiraju na izraelsko "očito nepoštivanje" međunarodnog prava na okupiranim palestinskim teritorijima.

"Države ne smiju i ne mogu prihvatiti očito nepoštivanje međunarodnog prava, uključujući odluke Vijeća sigurnosti UN-a i odluke Međunarodnog suda pravde (ICJ), niti u ovoj ili nekoj drugoj situaciji", rekao je Turk  na otvaranju Vijeća za ljudska prava UN-a u Ženevi.

Pozvao se na mišljenje ICJ-a iz srpnja da je izraelska okupacija ilegalna te da se situacija mora "sveobuhvatno sagledati".

Izrael je odbacio mišljenje ICJ-a.

Gotovo 41.000 Palestinaca ubijeno je u Gazi, prema zdravstvenim dužnosnicima Gaze, otkako je Izrael pokrenuo vojnu kampanju kao odgovor na prekogranične napade Hamasovih militanata 7. listopada 2023. u kojima je ubijeno 1200 ljudi, a 250 uzeto za taoce.

"Okončanje tog rata i sprječavanje potpunog regionalnog sukoba apsolutni je i hitan prioritet", rekao je Turk.

On je govorio o golemim izazovima diljem svijeta i krizi političkog vodstva.

"U svakoj regiji diljem svijeta vidimo duboko ukorijenjenu dinamiku moći u igri kako bi se zgrabila ili zadržala vlast, nauštrb univerzalnih ljudskih prava", rekao je Turk na početku petotjednog zasjedanja na kojem će se također raspravljati o kršenjima prava u Sudanu, Afganistanu i Ukrajini. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.