Dva vatrogasca lakše ozlijeđena. Gotovo 300 njih brani Žrnovnicu, stanje je lakše

Foto: HVZ/DVD Podstrana

"Iza vatrogasca teška je i besana noć u kojoj su se nadljudskim snagama borili s požarom kod Žrnovnice koji je u jednom trenutku zaprijetio i objektima. Požar je i dalje aktivan, ali više nema otvorene vatre", izvijestili su jutros iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

"Na požaru otvorenog prostora na području Žrnovnice, Markovača situacija je povoljnija, ali je požar i dalje aktivan. Tijekom jutra na intervenciji gašenja požara sudjeluju dva protupožarna zrakoplova Canadair te se vrši smjena vatrogasnih snaga na terenu,  a trenutno je na intervenciji angažirano 294 vatrogasaca sa 86 vatrogasnih vozila", dodaju.

Dva vatrogasca lakše ozlijeđena

Tijekom intervencije gašenja požara dva su vatrogasca lakše ozlijeđena.

Požar je do sada zahvatio travu, nisko raslinje i šumu na trenutno procijenjenoj površini od 700 ha, a u njegovom gašenju sudjelovalo je pet protupožarnih zrakoplova: četiri Canadaira i jedan Air Tractor koji je preusmjeren sa zadaće protupožarnog izviđanja, te 246 vatrogasaca sa 71 vatrogasnim vozilom iz OP Split, Omiš, Kaštela, Trogir, Solin i Sinj, IVP Zadar, Šibenik i Split. Angažirane su i izvanredne dislokacije sa područja županija Šibensko-kninske, Zadarske, Ličko-senjske i Grada Zagreba.

Zagrebački vatrogasci

„Iza vatrogasaca teška je noć, požar se probio do Podstrane i Donjeg Sitnog, ali vatrogasci su uspjeli obraniti sve objekte. U ovome trenutku nema otvorene vatre i vrši se sanacija opožarenih dijelova te su uvedene nove vatrogasna snage, a od jutra djeluju i dva Canadaira. Hvala građanima koji su bili na pomoći i molimo da se i dalje pridržavaju uputa nadležnih službi dok god požar ne bude u potpunosti ugašen“, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. 

Požar kod Dugoplja pod nadzorom

Požar otvorenog prostora na Kotlenicama, Dugopolje koji je izbio jučer pod nadzorom je vatrogasaca, a na intervenciji gašenja požara ukupno je bilo angažirano 16 vatrogasaca sa šest vatrogasnih vozila iz DVD-a Dugopolje, Klis, Dicmo i Zagora, kao i dva protupožarna zrakoplova Air Tractor. 

U 24 sata 140 vatrogasnih intervencija

Ugašeni su požari na području Peruna, Gornja Podstrana te na Križnjaku, Plano. Prema podacima Državnog vatrogasnog operativnog centra u posljednja 24 sata ukupno zabilježeno 140 vatrogasnih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo 168 vatrogasnih organizacija sa ukupno 450 vatrogasaca i 168 vatrogasnih vozila.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.