KORONAVIRUS

Dvije američke savezne države otkazale pobačaje zbog borbe protiv koronavirusa

Ilustracija: EPA

AMERIČKE savezne države Teksas i Ohio su zbog krize s koronavirusom otkazale sve operacije koje nisu hitne, uključujući i pobačaje, javlja AFP.

Ta je odluka naišla na žestoko negodovanje i osudu udruga za zaštitu prava žena na pobačaj u kojoj ne vide ništa drugo do "ideološkog" manevra, podsjećajući da pobačaji ne mogu čekati.

Teksaški guverner Greg Abbot u subotu je naredio odgodu svih medicinskih intervencija koje nisu prijeko potrebne kako bi osigurao dovoljno bolničkih kreveta za oboljele od Covida-19 i dovoljnu količinu zaštitne opreme za one koji ih njeguju.

Ta se naredba odnosi i na dobrovoljni prekid trudnoće, osim u slučaju opasnosti za život majke, pojasnio je glavni državni tužitelj Ken Paxton.

Kazna od 1000 dolara

Svi koji budu kršili uredbu guvernera kaznit će se do 180 dana zatvora i globom od 1000 dolara.

U državi Ohio je glavni državni odvjetnik, nakon odluke zdravstvenih vlasti o odgodi zahvata koji nisu hitni, na adrese triju klinika koje izvode pobačaje poslao pisma u kojima stoji da moraju poštivati gore navedenu odluku.

Dvije od tri klinike su odgovorile da će poštivati odluku o odgodi zahvata koji nisu prijeko potrebni, ali da pobačaji spadaju u hitne medicinske zahvate.

Vrhovni sud SAD-a je 1973. priznao pravo svim Amerikankama na pobačaj, ali je na saveznim državama da same odlučuju o zakonodavnom okviru, čime je u mnogim državama to pravo ograničeno.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.