Dvije plaže u Kostreni i dalje nisu za kupanje. Javila se Ina

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Nakon trećeg ovosezonskog ispitivanja kvalitete mora na području Kostrene kod Rijeke, iz Općine su naveli da poduzimaju sve korake kako bi upozorili Inu, kao i sve nadležne institucije na onečišćenje mora koje ne jenjava.

Riječ je, podsjetimo, o onečišćenju koje se dogodilo početkom lipnja ove godine. Ina je tada priopćila da se sanira površinsko onečišćenje mora, uljni film.

Općina je pak navela da dosadašnji dopisi i obavijesti nisu pobudili mjerodavna tijela na proaktivno djelovanje te da Općina Kostrena ni od jednog nadležnog inspekcijskog tijela nije zaprimila nikakav odgovor, ni očitovanje o poduzetim aktivnostima oko rješavanja ovog problema. Općina Kostrena je zatražila postupanje svih nadležnih institucija i službi te izrazili nezadovoljstvo ponašanjem Ine.

Ina: Kontinuirano provodimo aktivnu i pasivnu zaštitu mora

Oglasili su se iz Ine, njihovo priopćenje objavljujemo u cijelosti:

"Pojava uljnog filma posljedica je postojećeg povijesnog onečišćenja podzemlja rafinerije ugljikovodicima nakupljenih u kršu. Rafinerija nafte Rijeka kontinuirano provodi aktivnu i pasivnu zaštitu mora te kontrolu obalnog pojasa. Istovremeno, kontinuirano se prati stanje u podzemlju i provjerava kanalizacijski sustav. Ina je u svrhu trajnog rješenja situacije sa zaostalim ugljikovodicima u podzemlju rafinerije izradila 21 novu bušotinu kao i nabavu nove opreme kako bi se što učinkovitije iscrpili ugljikovodici akumulirani u kršu i spriječio njihov prodor prema moru. Nabavljeno je 20 novih pumpi za crpljenje ugljikovodika iz podzemlja koje su u funkciji.

Dvije plaže u Kostreni i dalje nisu za kupanje: "Ina i inspekcija nas ignoriraju"

Također, krajem proljeća provedena su geofizička istraživanja, što će uvelike pomoći u definiranju stanja podzemlja i utvrđivanju mogućih trajnih rješenja. Analiza rezultata je u tijeku, a na osnovu njih pokrenut će se i natječaj kako bismo pronašli najučinkovitije i ekološki najprihvatljivije rješenje. Ina surađuje sa svjetski poznatim kompanija koje su specijalizirane za najzahtjevnije operacije remedijacije te raspolažu inovacijama i tehnologijama za čišćenje okoliša.

"Svjesni smo situacije, radimo na trajnom pronalasku rješenja"

Istodobno, nastavlja se kontinuirana suradnja s ovlaštenom tvrtkom za hidrogeološki konzalting te se nastavljaju projekti sanacije kanalizacije, spremnika i tankvana s ciljem sprječavanja eventualnog dotoka ugljikovodika u podzemlje. Iz svega navedenog jasno se može zaključiti da je Ina svjesna situacije, aktivno radi na mjerama koje su usmjerene na trajni prolazak rješenja, kao i mjerama za trenutačno ublažavanje situacije.

Koristimo priliku zahvaliti svim dionicima na potpori i razumijevanju te strpljenju koje je potrebno kako bi se došlo do najboljeg trajnog rješenja", poručili su iz Ine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.