Uskok uhvatio troje ljudi iz Porezne i Fine, uzimali su mito

Ilustracija: Google Street View

USKOK je podigao optužnicu protiv četvero hrvatskih državljana starosti 45 i 46 godina zbog primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Prvooptuženi je voditelj Službe za strategiju, informiranje i elektroničke servise u Središnjem uredu Porezne uprave. On je u prosincu 2021. godine u Zagrebu s predstavnikom neimenovane tvrtke dogovorio da će napraviti sve da tu tvrtku izvede iz blokade. Za ovaj posao je 3. prosinca 2021. uzeo 2500 eura mita. 

Voditelj iz Porezne uprave je, od studenoga 2021. do 18. ožujka 2022., od voditelja ureda Porezne na Pešćenici tražio informacije i dokumente koji bi omogućili žurnu deblokadu, kao i popis nepravilnosti koje su pronađene.

Sve te podatke je dostavljao čovjeku od kojeg je uzeo mito, zajedno s podacima iz Informatičkog sustava razmjene informacija o PDV-u, koje predstavnik tvrtke nije smio imati.

Ti su podaci zatim korišteni prilikom uređenja poslovnih knjiga i za ispravke PDV obrazaca za Poreznu upravu. Na kraju je račun tvrtke deblokiran.

Zaposlenica Fine uzela 1748 eura mita

Osim za davanje mita, predstavnik tvrtke je optužen i da se dogovorio sa zaposlenicom Fine da mu dostavlja podatke Fine o blokadama i ovrhama fizičkih i pravnih osoba. Zaposlenica Fine, koja je radila u Centru za provedbu ovrhe nad novčanim sredstvima, za ovaj je posao uzela mito.

Pored toga je i zastupala interese tih osoba, koristeći svoje stručno znanje i podatke koji su joj dostupni kao zaposlenici Fine. Od 28. prosinca 2015. do 4. ožujka 2023. u više navrata je odavala podatke, a ukupno je primila 1748 eura mita.

Zaposlenica Porezne 10 godina nije provela ovrhu

Osim toga, muškarac se sa zaposlenicom Porezne uprave dogovorio da ne ovrši njegovu majku zbog duga od 159.531 kune.

Majka je u vlasništvu imala inventar jednog dućana te dio kuće na Hvaru, ali zaposlenica nije pokušala naplatiti dug od 13. prosinca 2006. pa sve do 11. veljače 2016. godine. Nije upisala ni založno pravo na nekretninu na Hvaru, zbog čega je 11. veljače 2016. dug majke otpisan jer je nastupila apsolutna zastara.

Također mu je od 19. listopada 2015. do 7. studenoga 2016. dostavljala podatke kojima Porezna uprava raspolaže o poreznim obveznicima od njegovog interesa, a na koje nije imao pravo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.