eBay više neće prihvaćati plaćanje American Expressom, objavili zašto

Foto: Shutterstock

 Američki maloprodajni internetski div eBay objavio je da više neće prihvaćati plaćanje karticama American Expressa zbog "neprihvatljivo visokih naknada" za obradu transakcija.

Na eBayu se od 17. kolovoza više neće moći plaćati Amexovim karticama, objavila je danas kompanija.

Plaćeno više od 172 milijardi dolara naknada

Odluka je donesena zato što su malotrgovci prošle godine za obradu transakcija Amexovim karticama platili više od 172 milijarde dolara naknada, više nego za plaćanje karticama kuća kao što su Visa i Mastercard, izvijestio je Bloomberg.

U American Expressu smatraju "da odluka eBaya o isključivanju opcije plaćanja karticama American Expressa nije u skladu s njihovom iskazanom željom da osnaže konkurenciju na prodajnom mjestu".

Visa i Mastercard odlučili su blago sniziti naknade u sklopu nagodbe u dugogodišnjem sporu koja bi trgovcima trebala uštedjeti oko 30 milijardi dolara. Tijekom tri godine sporne naknade bit će snižene za najmanje 0,04 postotna boda, a dvije kompanije zajamčile su trgovcima i da će u prosjeku biti niže za 0,07 postotnih bodova od trenutnog petogodišnjeg prosjeka.

Što uključuju te naknade?

Naknade za 'peglanje' kartica obično uključuju male fiksne naknade plus postotak od ukupnog iznosa računa i prosječno iznose oko 1,5 posto do 3,5 posto po transakciji, prema Bankrate.comu, internetskoj stranici za informacije i smjernice za osobne financije.

Visa i Mastercard pristali su također ograničiti visinu naknada na pet godina i ukinuti odredbe koje trgovcima brane da klijente usmjeravaju na jeftinije načine plaćanja. Mnogi trgovci u SAD-u već sada na blagajnama upozoravaju kupce da će proći jeftinije ako plaćaju gotovinom.

Kartičarski divovi nagodili su se s trgovcima godinu dana nakon što je savezni prizivni sud na Manhattanu potvrdio njihovu 5,6 milijardi dolara tešku nagodbu s oko 12 milijuna trgovaca koji su bili podigli kolektivnu tužbu, napominje Reuters.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.