Einsteinovi dnevnici otkrili da je slavni fizičar bio rasist

Foto: Wikipedia/Oren J. Turner

VJEROJATNO najveći znanstvenik svih vremena i poznati humanist gajio je rasističke ideje, otkrivaju njegovi privatni putni dnevnici.

Kako javlja BBC, nedavno objavljeni putni dnevnici Alberta Einsteina otkrili su njegove rasističke i ksenofobne stavove. Naime, slavni fizičar putovao je po Aziji i Bliskom istoku od jeseni 1922. do proljeća 1923. te je u svojim putnim dnevnicima iznio negativne generalizacije o velikim skupinama ljudi, kao što su npr. Kinezi, koje je nazvao "ograničenima" i "prljavima".

Einstein se u kasnijem periodu života zalagao za građanska prava u Sjedinjenim Državama, pri čemu je rasizam nazvao "bolešću bijelih ljudi".

Rasistički citati čuvenog znanstvenika objavljeni su u knjizi The Travel Diaries of Albert Einstein: The Far East, Palestine, and Spain, 1922-1923, u izdanju Princeton University Pressa, a knjigu je uredio Ze'ev Rosenkranz, pomoćnik ravnatelja projekta Einstein Paper u Caltechu, američkom sveučilištu na kojem je Einstein radio u SAD-u.

Einstein je u navedenom periodu putovao od Španjolske preko Bliskog Istoka i Šri Lanke (koja se tada zvala Cejlon) prema Kini i Japanu. 

"Kao da su izašli iz pakla"

Svoj dolazak u egipatski Port Said Einstein u dnevnicima opisuje kroz susret s "Levantincima svih boja... kao da su izašli iz pakla", koji su se penjali na brod kojim je plovio i prodavali robu putnicima.

Fizičar nezahvalnim rječnikom opisuje i ljude koje je vidio u Kolombu na Cejlonu: "Žive u velikoj prljavštini i znatnom smradu. Malo rade, a malo toga im i treba."

No najgore je komentare Einstein sačuvao za Kineze.

Kinesku djecu opisao kao "mlitavu i ograničenu"

Kinesku djecu tako je opisao kao "mlitavu i ograničenu" pa tvrdi da će biti "šteta ako Kinezi zamijene sve ostale rase".

U ostalim natuknicama dnevnika Einstein Kineze opisuje kao "neobičnu naciju nalik na krdo" koja je "više nalik na automate nego ljude". Tvrdio je i kako su "male razlike" između kineskih muškaraca i žena, te se pitao zbog čega su muškarci u Kini "nesposobni za obranu" od ženske "fatalne privlačnosti".

Einstein je poznat ne samo kao jedan od najbriljantnijih znanstvenika koji je ikad živio nego i po svom humanizmu. 1933. godine Einstein je emigrirao u SAD nakon što je u Njemačkoj krenuo uspon Adolfa Hitlera i njegove nacističke stranke.

U govoru koji je održao 1946. godine na sveučilištu Lincoln, Einstein je rasizam opisao kao "bolest bijelih ljudi".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.