Ekonomist: Kako objasniti rast plaća ako si ne možete priuštiti nekretninu?

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Ekonomist i profesor Luka Brkić govorio je za HRT o inflaciji koja posljednjih mjeseci pada, ali građani i dalje u dobroj mjeri ne osjećaju benefite koje pokazuju statistički podaci.

"Vjerojatno se u ovoj godini još neće postići ciljna razina od dva posto. Vjerojatno tek 2025. godine, ako ne bude radikalnih promjena i iznenađenja", rekao je Brkić. Ustvrdio je kako je inflacija od 2.4 posto ili 2 posto "inercijska inflacija".

"Nije bauk inflacija koja kruži svijetom pa treba poduzimati radikalne mjere. To stavlja raspravu o monetarnoj politici u neki drugi kontekst. Pitanje je rješava li restriktivna monetarna politika probleme inflacija koja je strukturirana kao ova danas", kazao je.

Rast cijena usluga i priuštivost nekretnina

Naglasio je da modeli koji su se nekad primjenjivali možda danas nisu adekvatni. "U SAD-u je to zbog odnosa inflacije i bogatstva. Pokazuje se da najveći dio inflacija i cijena u Americi gura upravo bogatstvo. Dakle, najbogatijih 10 posto Amerikanaca, kupuje proizvode i usluge po visokim cijenama i na njih restriktivna monetarna politika nema praktički nikakav utjecaj", pojasnio je.

"To su puno važnije teme, da se o tome raspravlja na visokoj razini teorijske utemeljenosti pa onda i praktičkih istraživanja, a ne o tome je li ona dva posto ili 2.4 posto", upozorio je.

Govoreći o uzrocima rasta cijena usluga, naglasio je da to nije samo zbog turizma. "Nije to posljedica samo turizma, ali s obzirom na to da smo mi gospodarstvo kakvo jesmo, dakle visoki udio turizma, 20 posto BDP-a, to je problematično, to nije nešto za pohvaliti se", rekao je.

Istaknuo je da porezni tretman iznajmljivača i velik postotak investiranja u nekretnine također utječu na priuštivost stanovanja. "Pogotovo kad se pozovete na to da plaće realno navodno rastu. Kako objasniti da imate realan rast plaća, a cijene nekretnina su takve da ih ne možete priuštiti", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.