Ekonomist o novim pravilima za minuse na računu: Ova promjena je dobra za građane

Foto: HTV/HRT

EKONOMSKI analitičar Mladen Vedriš u HTV-ovom Dnevniku komentirao je uvođenje novih pravila za minuse građana na tekućem računu. Banke su se obvezale da će uvesti nova pravila kad su lani potpisale Memorandum. Podsjetimo, banke se optuživalo da su klijentima odobravale znatne minuse na računima uz povećane naknade.

Vedriš smatra kako je ova promjena dobra za građane. Tvrdi kako je najveći problem bila neizvjesnost promjene, posebice kod nedopuštenih prekoračenja jer se nije znalo kolika će biti kamatna stopa. "Mislim da je ovo što je HNB regulirao dobar prijelazni period u roku od godinu dana da svaki građanin ako ide u prekoračenje da je dopušteno i da zna kolika je kamatna stopa te ako uspije zatvoriti prekoračenje da zna kolika je redovna kamata", rekao je. 

"Povećanje kamatnih stopa se može objasniti inflacijom"

"Jedna mjera regulacije u korist potrošača", nastavio je. Objasnio je kako su hrvatski građani zbog slabije kupovne moći skloniji ulaziti u minuse nego ostali građani Europske unije. "S redovnim prihodima često ne uspijevamo pokriti onaj trošak u toku mjeseca i onda se zbog redovnih troškova ulazi u minuse koji se prenose u iduće razdoblje", naveo je. 

Kazao je kako se povećanje kamatnih stopa može objasniti inflacijom, koju banke ocjenjuju kao neprijatelja broj jedan. "Ugrožava naš životni standard, mirovinske fondove, štednju, određene financijske fundamente društva", naglasio je Vedriš. 

"Rast će i kamatne stope na štednju"

"Imate pokušaj da preko povećanja kamatne stope ipak smanjite taj pritisak na investicije, na tržištu nekretnina učinite određeni predah. Procjena je da će u eurozoni inflacija biti tvrdokorna i ostati na razini od 5 posto", dodao je. Objašnjava da ako je kamatna stopa četiri posto, onda je u najmanju ruku u ravnoteži s inflacijom. 

Podsjetio je kako kamatna stopa raste svugdje u svijetu, pa tako i eurozoni, ali vjeruje da je eurozona u cjelini u dobrom položaju. "Rast će i kamatne stope na štednju u jednom iznosu, može se očekivati da će rasti do tri ili četiri postotna boda", iznio je svoje predviđanje. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.